ESPORTS

Per què als de l’Espanyol els hi diem “Pericos o Periquitos”

Alguns afirmen que es va començar a anomenar “pericos” o “periquitos” als seguidors de l’Espanyol perquè quan es van traslladar a l’Estadi de Sarrià l’any 1923, als voltants del camp hi havia molts arbres on vivien els ocells que tot el dia se’ls sentia cantar, seria una explicació lògica, però la veritable raó és un altre.

Sembla que el motiu és perquè en aquells anys hi havia una publicació satírica dedicada a l’esport, el Xut i en les il·lustracions que feia Valentí Castanys, director i dibuixant, sempre representava als espanyolistes com a quatre gats negres, en relació als pocs socis i seguidors que tenia el club, en el camp sempre eren, com diu l’expressió popular “quatre gats”.

A finals de la dècada dels 20, es va fer molt popular un gat del cinema “Felix the Cat”, però quan van fer la traducció al castellà el van batejar com el “Gato Perico o Periquito”, en al·lusió a què va ser un dels primers personatges de dibuixos animats que parlava.

Aviat la gent va associar els quatre gats del Xut amb el gat perico i en una portada de la revista de l’any 1930 es van substituir els quatre gats per quatre gats pericos.

Una altra revista de l’època, “El Látigo Deportivo” va publicar una caricatura en què hi havia un lleó amb una samarreta de ratlles i l’avi del Barça amb la samarreta blaugrana que s’estava menjant un gat a qui li diu Perico. La sàtira era clara, el lleó era l’Atlètic Club i l’avi era el Barça que s’estaven cruspint a l’Espanyol, aquell any la lliga l’havia guanyat l’Atlètic, el Barça va ser segon, el Madrid tercer i l’Espanyol quart.

Durant tot el franquisme la figura del gat va anar desapareixent, ja no es feien caricatures amb ell, però l’apel·latiu de Perico o Periquito va anar calant entre la gent, fins que als anys 70, amb motiu del 75è aniversari del club van adoptar el Perico com a mascota oficial.

Des de  l’inici de la temporada 2017-2018 el Perico de l’Espanyol té una companya, La Perica, reconeixent així la figura de la dona tant en el terreny de joc com a les graderies.

Tags: Espanyol, Periquitos

Notícies semblants: