Per què fiquem els ous a la nevera si a la botiga estan  fora?

Per què com si fos un gest instintiu, quan arribem a casa de la compra, automàticament fiquem els ous dins la nevera si a la botiga o al supermercat sempre estan  fora, a les prestatgeries? Qui dels dos està fent alguna cosa malament, nosaltres o els botiguers?

Segons explica Luis Riera, director general de la consultora de seguretat alimentaria SAIA, tots dos ho estem fent bé.

Sempre que els conservem a una temperatura inferior a 25 graus no hi ha cap problema per la nostra salut, el que passa és que normalment els guardem a la cuina i segons la temporada de l’any o si estem fent una bona olla d’escudella, la temperatura de la cuina segurament serà superior.

El problema dels ous i la temperatura és perquè l’interior de l’ou està protegit per una fina capa anomenada cutícula que evita que entrin agents contaminants com la salmonel·la, mentre aquesta estigui intacta, l’ou serà segur pel seu consum. Un canvi de brusc de temperatura pot danyar aquesta cutícula i com la closca de l’ou és porosa, poden entrar tota classe de gèrmens, com el bacteri de la salmonel·la, causant de la salmonel·losi.

Aquest és el motiu perquè a les botigues els tenen a les prestatgeries, perquè si els tinguessin a la nevera, quan els comprem tindrien un canvi brusc de temperatura.

Un altre motiu de què nosaltres els guardem a la nevera és de caràcter visual, ho podem demostrar fent un ou ferrat. Si l’ou està a la nevera, ens quedarà un rovell centrat i una clara més densa, si estava fora de la nevera, ens quedarà més esparracat. El motiu és perquè amb el temps, com la closca és porosa, li va entrant aire que comprimeix la clara i fa que aquesta perdi densitat. Està comprovat que si estan fora de la nevera, aquest procés és molt més ràpid.

El que tampoc hem de fer mai és utilitzar la closca de l’ou per separar la clara del rovell, precisament és en ella on es troba el bacteri de la salmonel·la, procedent de la femta de les gallines, la closca mai ha d’estar en contacte amb l’interior de l’ou.

Tags: Ous

Notícies semblants: