NATURA

Sabeu quin és el poble amb més contaminació lumínica d’Espanya?

Estem acostumats a donar bones notícies sobre Catalunya, sovint som els millors o pioners en moltes coses, però alguna vegada en alguna cosa també hem de ser, els pitjors.

En aquest cas, parlem de llum, ja que el poble que més contaminació lumínica produeix el tenim al nostre país i és Perafort, un petit poble de la comarca del Tarragonès.

Vista aèria de Perafort

Segons un estudi que s’ha fet recentment, Perafort és el municipi d’Espanya que emet més potència elèctrica per quilòmetre quadrat.

De l’estudi que analitza la potència total emesa cap al cel, nombre de lluminàries, densitat dels fanals per km², potència emesa per persona i superfície, així com altres paràmetres, es desprèn que la ciutat amb més contaminació lumínica de l’Estat, sens dubte, és Madrid, seguida de Barcelona, València, Saragossa i Bilbao, però quan analitzen aquestes dades per km², el primer lloc l’ocupa Perafort.

Mapa de la contaminació lumínica d’Espanya – NASA

Els cinc municipis més contaminants d’Espanya,  segons la potència emesa per km² són (W/Km²)):

  • Perafort (Tarragona) amb 11.972
  • Palos de la Frontera (Huelva) amb 11.803
  • Teo (A Corunya) amb 11.679
  • Gozón (Astúries) amb 10.716
  • Ascó (Tarragona) amb 10.526.

Hi ha dos motius pels quals Tarragona tingui dos municipis amb aquestes característiques, en el cas de Perafort, la indústria química del Polígon Nord de Tarragona es concentra principalment en aquest poble i en el cas d’Ascó la responsable és la central nuclear.

Naturalment, pels astrònoms és una mala notícia, ja que per observar els astres és molt millor un cel fosc, però no són els únics perjudicats, la salut humana, la flora i la fauna també es veuen afectats per la contaminació lumínica, principalment els insectes i aus. La naturalesa dels éssers vius està concebuda per tenir unes determinades hores de sol i altres de foscor, no estar permanentment exposats a la llum.

La majoria d’ajuntaments han optat per canviar les bombetes de l’enllumenat públic a la tecnologia LED, això és una bona notícia en termes econòmics perquè consumeixen menys, però si parlem de contaminació lumínica, no és tan bona, ja que les de color entre blanc i blau, tenen una temperatura de color molt més contaminant que les anteriors, per això es recomanen les de color ambre, que són molt menys contaminants.

Moltes vegades ens queixem que hi ha poca il·luminació en els carrers de les nostres ciutats, sobretot si pensem en temes de seguretat, però és perquè molts consistoris aposten per reduir la contaminació lumínica del seu municipi.

Us deixem amb un vídeo de Barcelona de Nit en el que podreu observar la quantitat de llum que consumim.

 

Tags: Contaminació, lumínica

Notícies semblants: