Coneixeu el CATAN de la Plana de Vic?

Com tots els grans jocs de taula, el CATAN ja té adaptacions del joc. Aquest joc de l’empresa alemanya Devir va arribar a Catalunya el 2010 i avui en dia és un dels jocs més famosos de les últimes dècades.

El joc original del CATAN consisteix a colonitzar una illa, el taulell és desmuntable i està format de requadres, cada requadre és productor d’un material com: l’argila, la pedra, la fusta, el blat, o la llana. Amb aquestes matèries primeres es tracta de fer prosperar la teva colònia i això es fa creant pobles, ciutats i camins que els pagues amb aquests materials.

Un grup de tres nens de la Plana de Vic van decidir crear una versió de la Plana del joc alemany. Ells són veïns i grans fans del CATAN, i ja feia 2 anys que a l’estiu creaven jocs o versions relacionades amb la ciutat, com: el Monopoli de Vic o una adaptació sobre la ciutat de la famosa cançó de Luis Fonsi, “Despacito”.

L’adaptació que han creat aquest grupet de sagals té moltes diferències, tant amb les matèries com amb el funcionament. Les matèries són completament diferents, són materials típics de la Plana com: la pedra de Folgueroles, el boix, els porcs, la pell i el teixit.

Pel que fa al funcionament, els pobles i ciutats tenen noms de pobles i ciutats de la Plana de Vic, cadascun dels quals té associat una matèria relacionada amb l’ofici del poble. Això serveix perquè a l’hora de col·locar els poblats no sàpigues ni quin poble tens ni a quin ofici es dedica i això fa que un cop col·locat ja puguis mirar quin poble tens i si has tingut sort de posar-lo en un lloc on hi ha la matèria a la qual es dedica el poble, doncs cada cop que et toqui agafar la matèria has d’agafar-ne una peça més.

També hi ha diferències en el que és la part que envolta el taulell, en el cas del CATAN original és un mar i en el cas del de la Plana de Vic, són totes les serralades que l’envolten com: el Montseny, l’altiplà del Lluçanès… El mateix passa amb els ports d’intercanvi, en aquest cas són passos o camins tots de debò, els que hi ha entre la Plana i les altres comarques o semi comarques. Alguna cosa semblant passa amb el lladre del joc original, en aquest cas és un bandoler molt famós de la comarca, en Serrallonga.

L’objectiu d’aquests tres nois és comercialitzar el CATAN DE LA PLANA DE VIC, però per això necessiten l’ajuda de tots, en especial d’alguna empresa dedicada a la comercialització de jocs, per poder fer-ho realitat.

Les seves idees viatgen molt de pressa, ja tenen pensat com seran les actualitzacions del joc, més ben dit, pels que sou fans del CATAN, les extensions.

Tenen pensat que la primera extensió podria expandir-se a les comarques limítrofes d’Osona, com el Lluçanès, les Guilleries o la zona del Pantà de Sau.

El joc tradicional del CATAN, té l’extensió de Navegants, però com tots sabeu la comarca d’Osona, el que és mar “actualment” no en té, però aquests nois tan espavilats i que coneixen la història de la seva comarca, ja ho tenen resolt, es remuntaran a la prehistòria quan la Plana de Vic era una zona inundada amb petites illes, que avui en dia són els turons.

Article de: Nuria Oliver Sansalvador

M’Agrada Catalunya sempre aposta pels emprenedors i més en aquest cas que es tracta d’uns nois molt joves, en ells està el futur de Catalunya.

Twitter: twitter.com/CatanOsona

Facebook: Catan de la Plana de Vic

Gmail: catanlaplanavic@gmail.com

Notícies semblants: