Per què els mariners portaven samarretes de ratlles? – Origen i curiositats de la samarreta

L’any passat La Roca Village va fer una exposició amb més de 100 samarretes emblemàtiques de tots els temps, procedents del Fashion and Textile Museum de Londres i The Civic en Barnsley, és el primer cop que es fa aquest tipus d’exposició al nostre país.

Es van poder observar samarretes procedents de col·leccionistes privats, marques de moda com a DiorGucciMoschino, etc. Amb aquesta exposició, la Roca Village va voler retre homenatge a la samarreta, aquesta roba que ha passat de ser una simple peça de roba interior a formar part de totes les col·leccions de les grans marques de moda.

Origen i Curiositats de la Samarreta

La samarreta, aquesta peça de roba que avui en dia fem servir per a tot, des de fer esport fins a anar a una gran cerimònia de gala, va néixer a finals del segle XVIII com una simple peça de roba interior per salvaguardar del fred als treballadors.

Treballadors de fàbriques, marins, grangers, miners, etc. tots portaven samarreta, però quan sortien al carrer es posaven una camisa al damunt, inclòs en molts llocs, com Cuba, estava prohibit sortir al carrer amb samarreta.

També hi ha que afirmen que a l’antic Egipte ja utilitzaven una peça similar i durant l’Edat Mitjana els hi servia per protegir als soldats de les armadures de ferro.

Tornant a la història més recent, sabeu perquè els mariners portaven samarretes de ratlles? Van ser els mariners francesos del segle XVIII els que van començar a fer servir samarretes de ratlles, perquè si queien al mar, fos més fàcil trobar-los.

En els països anglosaxons la samarreta és coneguda amb el terme T-Shirt, la T precisament és per la forma que té la samarreta.

En un principi tenien dos o tres botons al coll per fer més fàcil posar-se-la, però amb el pas del temps han anat desapareixent, possiblement perquè quan els hi queia un botó els homes no sabien cosir-lo. Actualment han tornat a aparèixer com a moda retro.

A principis del segle passat els homes que treballaven amb americana, van començar a portar samarretes per protegir-la de la suor, però fins fa poc més de 50 anys tan sols era utilitzada com a roba interior o bé per fer algun esport.

Va ser als anys 30 del segle passat quan la popular marca que ha arribat fins als nostres dies, Fruit of the Loom, va comercialitzar la samarreta de cotó com una peça més de roba de vestir.

L’any 1939 es va fer la primera samarreta promocional, va ser per l’estrena de la pel·lícula “El Mago de Oz, així és com va començar el món del màrqueting a les samarretes.

A la dècada dels 40 van passar a formar part de l’uniforme dels soldats i comencen a aparèixer al cinema, actors com Marlon Brando o James Dean amb un aspecte molt sensual vestint samarreta. També va ser en aquesta dècada quan es va fer el primer concurs de samarretes mullades, tan polèmic avui en dia per considerar que vulnera la dignitat de la dona.

Marlon Brando a “Un tranvía llamado deseo”
James Dean a “Rebelde sin Causa”

I així és com aquesta peça de roba interior ha arribat als nostres dies en la que tots tenim unes quantes per a cada ocasió, des de dormir, a treballar, per fer esport, per vestir o per anar a un concert o manifestació.

Al nostre país tenim un gran dissenyador de samarretes, Custo Dalmau (Àngel Custodi Dalmau i Salmons), nascut a Tremp l’any 1959. Va començar dissenyant samarretes amb la tèxtil catalana Meyba, per anys més tard crear la seva pròpia marca.

Tags: Samarretes

Notícies semblants: