NATURA

Voleu saber on es cultiva el Wasabi català?

La planta del Wasabi

El Wasabi és un condiment emprat en la cuina japonesa, que s’extreu del tronc de la planta del mateix nom. És una mena de rave picant. Nosaltres estem acostumats a tastar-lo per acompanyar els plats de sushi o sashimi en els restaurants japonesos.

El Wasabi és escàs, car i difícil de produir, no tan sols al Japó sinó a tot el món, per això la majoria dels que trobem al mercat són succedanis fets a partir de pols d’altres raves picants i colorant verd o julivert, que després dilueixen en aigua.

Rave picant

L’autèntic Wasabi es ven en forma d’arrel i en el mateix moment de servir-lo es ratlla i es dilueix amb aigua, però és molt difícil de trobar i naturalment molt car. Pel seu alt poder oxidant, s’ha de consumir immediatament.

Wasabi autèntic

Ara dos emprenedors catalans, Pau Gelman Bagaria i Arnau Riba Giner, fa tres anys van decidir plantar Wasabi en ple Montseny, concretament a Viladrau, un cultiu molt excepcional fora del Japó.

En Pau i l’Arnau, després de donar algunes voltes a quin cultiu podrien fer viable a una finca que tenien disponible a Viladrau, van apostar pel Wasabi, convertint-se així en els primers productors de Wasabi del Mediterrani i uns dels primers d’Europa.

El cultiu del Wasabi és un dels més complicats del món, necessita unes condicions molt concretes per poder conrear-se i el Montseny sembla que reunia aquestes característiques, alta muntanya amb aigua fresca de rierols, temperatura entre 12 i 15 graus i sense sol directe.

Cultiu de Wasabi

Els dos emprenedors, un enginyer agrícola i l’altre permacultor, van començar fent una prova en un hivernacle al mig del bosc, per veure si la planta responia bé i es podia cultivar en aquest ecosistema. Després de moltes proves, alguna visita al Japó i molt estudiar la planta, han aconseguit el seu repte, cultivar Wasabi fora del Japó.

El període de cultiu del Wasabi, d’ençà que es planta fins que es pot recol·lectar, és llarg, dos anys pendents en tot moment de si neva i fa massa fred o si a l’estiu fa massa calor, dels fongs o plagues que puguin agafar, etc. però per fi han tingut el resultat desitjat.

Tant ha estat l’èxit que a través de l’empresa Yamaaoi, comercialitzen el Wasabi Mediterrani. Molts dels restaurants japonesos establerts a Catalunya estan encantats de tenir aquest producte tan a prop. Encara que el preu és una mica car, el venen a 250 € el quilo, ara podrem assegurar que el Wasabi és un producte de proximitat.

Tags: Wasabi

Notícies semblants: