FESTES

Trobada Nacional de Ball de Diables – Cervera 8 de Juny 2019

El dissabte vinent 8 de juny, la població de Cervera acollirà a més de 1.000 Diables en la Trobada Nacional de Balls de Diables que organitzen els Diables de Cervera amb la col·laboració del Departament de Cultura i la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.

El Ball de Diables, popularment conegut com a Correfoc, és una de les tradicions originària de Catalunya i que més tard van adoptar el País Valencià i les Illes.

Segons Joan Amades la primera notícia escrita que tenim sobre el “Ball de Diables” data de l’any 1150 fent referència a un ball que van celebrar al casament del Comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV amb Petronila, filla del rei d’Aragó i Catalunya.

En aquell ball es representava la lluita entre uns dimonis a les ordres de Llucifer, contra els àngels liderats per l’Arcàngel Sant Miquel.

Més tard, l’any 1423 trobem una altra referència en el Llibre de Solemnitats de Barcelona, durant les festes d’aquell any a Barcelona van fer un altre ball rememorant l’arribada a la ciutat del rei Alfons V d’Aragó, procedent de Nàpols.

El “Ball de Diables” tal com el coneixem avui en dia té el seu origen en les representacions que es feien a les processons de Corpus durant l’Edat Mitjana, en elles es feien actuacions teatrals explicant escenes de la Bíblia, per mantenir viva la tradició cristiana entre la població.

Una d’aquestes escenes representava la victòria de l’Arcàngel Sant Miquel davant els Diables de Llucifer, la mateixa que ha arribat fins als nostres dies. El Ball de Diables és la representació de la victòria del Bé contra el Mal.

Aquest any Cervera ostenta la Capitalitat de la Cultura Catalana 2019 i dins el marc dels actes que faran al llarg de l’any, aquest dissabte volen retre homenatge a una de les tradicions tan arrelada al nostre país, actualment un dels atractius de les festes majors de molts pobles i ciutats són els Diables amb els seus Correfocs.

Perquè la tradició no es perdi és molt important que els nens comencin a participar des de ben petits, per això a la Trobada Nacional d’aquest any es vol donar especial protagonisme als Diables petits, així la festa començarà a les 18.15 h amb una Cercavila de Foc pel barri antic i una Mostra de Balls Parlats infantils a les 19.00 h a la plaça de la Universitat de Cervera.

1.000 Diables de 20 colles de tota Catalunya, participaran en el concurs amb una cercavila de foc on podrem gaudir dels seus balls. Les colles participants són: Vilanova i la Geltrú, Igualada, Santa Coloma de Queralt, Alforja, Valls, el Vendrell, Vila-seca, Sant Quintí de Mediona, Torredembarra, Esplugues de Llobregat, Tarragona, Sitges, Reus, Sant Pere de Ribes, L’Arboç, La Llacuna, Vilafranca del Penedès, La Ràpita del Penedès, Riera de Gaià i naturalment la que no podia faltar, els Carranquers de Cervera.

Tags: Ball de Diables, Correfoc

Notícies semblants: