NATURA

El Jaciment amb restes de Dinosaures més modern d’Europa el tenim al Pallars Jussà.

Un dels conjunts de jaciments amb restes de dinosaures més importants de Catalunya el trobem a la Conca Dellà a la comarca del Pallars Jussà. D’est a oest de Catalunya al Prepirineu, hi ha una franja de sediments de l’era del Cretaci Superior, on s’han trobat restes de dinosaures que van des dels 77 als 66 milions d’anys d’antiguitat.

Ara, un grup de paleontòlegs del Pallars Jussà, han trobat a Sant Romà d’Abella, en el jaciment del Molí de Baró que es pot considerar com el més modern de tota Europa, restes d’esquelets, ous, ossos, així com plantes i llavors de fa 66 milions d’anys, que ens ajudaran a conèixer com era la vida en el Cretaci Superior en el nostre continent.

La majoria de restes trobades pertanyen a hadrosaures però també s’han descobert dents de dinosaures carnívors i ous de titanosaures. Pel que fa a les plantes, s’han trobat moltes restes de palmeres, el que fa suposar que era una zona propera a un gran riu o fins i tot el mar.

Segons els estudis fets fins al moment, en el Cretaci Superior el paisatge de Catalunya i part d’Europa era molt diferent del que veiem avui en dia, el mar arribava fins al Berguedà, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i la Noguera i els Pirineus encara s’estaven formant, en aquest ecosistema vivien els dinosaures.

Com a conseqüència de la baixada del nivell del mar, la línia de costa es va anar retirant cap a l’oest, ampliant el territori i per tant el continent. Tota la zona prepirenaica va passar de ser una zona de platja a una zona d’aiguamolls, fins que va acabar sent una zona de gran influència fluvial.

El continent europeu era com un conjunt d’illes amb algunes zones de contacte entre elles, per on els dinosaures i altres espècies migraven, probablement des del continent asiàtic.

De tots els jaciments descoberts a Europa, aquest és el més recent, amb el seu estudi podrem fer-nos una idea de com van passar els darrers anys de vida els dinosaures al nostre país, abans de la seva extinció.

Tags: Dinosaures, Pallars Jussà

Notícies semblants: