A l’Alt Pirineu planten 9.000 arbres fruiters perquè mengi l’Ós Bru

L’ós bru del Pirineu

Al Parc Natural de l’Alt Pirineu, concretament en 7 punts de la Vall d’Isil al Pallars Sobirà, estan plantant 9.000 arbres fruiters perquè els ossos que habiten en ell tinguin menjar suficient i així fer més fàcil la convivència entre l’os, l’home i els ramats.

Els arbres que estan plantant els alumnes de l’Escola d’Oficials Forestals són cirerers, moixeres, púdols, gerderes i pomers bords, que esperen donin fruit d’aquí a dos anys, per alimentar l’ós bru del Pirineu i millorar el seu hàbitat.

Gerdera

La idea que va sorgir l’any 2016, van començar recollint fruita per fer un planter d’aquests arbres que s’adaptessin a la zona pirenaica, per això havien de ser fruiters autòctones que ara s’està procedint a la seva plantació.

Des que es va repoblar el Pirineu amb l’ós bru, una espècie en perill d’extinció (l’any 1996 tan sols quedaven 3 exemplars al Pirineu), molts han sigut els seus detractors, principalment els ramaders de la zona, ja que no sols tenen por que ataquin els ramats i matin ovelles, vaques o cavalls, sinó també el simple fet d’espantar-los i provocar accidents innecessaris.

Ramat d’ovelles pasturant a alta muntanya

Amb aquest projecte impulsat per Endesa i la Fundació Oso Pardo, es vol crear un hàbitat en el qual puguin conviure totes les espècies, des de l’ós fins als humans. Actualment es calcula que hi ha uns quaranta ossos al Pirineu i encara que hi ha hagut alguns atacs, el més preocupant de tots és l’ós Goiat.

Goiat és un ós portat d’Eslovènia l’any 2016, conegut entre els veïns i ramaders com l’ós assassí, per ser el responsable de constants atacs a ramats, menjar-se algun d’ells i espantar els pastors.

Els ramaders van demanar autorització per poder sacrificar-lo però la Generalitat es va negar i va decidir que el protocol a seguir era simplement espantar-lo amb crits i bengales.

Esperem que amb aquesta nova iniciativa, l’ós bru estigui ben alimentat i deixi en pau els ramats.

Tags: arbres, Ós bru, Pirineu

Notícies semblants: