Passejades gratis per celebrar els 130 anys de les Golondrines.

Les Golondrines de Barcelona han fet 130 anys i el dissabte vinent 15 de juny, es farà una gran festa al Port de Barcelona, per celebrar-ho.

Aquesta embarcació tan emblemàtica de la ciutat de Barcelona va fer el seu primer viatge amb motiu de la celebració de l’Exposició Universal de 1888, quan Barcelona es va obrir al món, urbanitzant la part baixa de les Rambles i construint el monument a Colón.

La idea va ser d’un cubà, Leopoldo Herrera que va voler fer a Barcelona un servei com el que tenien al seu país a la Bahía de Matanzas. L’any 1884 va posar en funcionament tres embarcacions de vapor pel transport de passatgers i que feien un trajecte des de les Drassanes fins als banys de Sant Sebastià a la Barceloneta, conegudes pel nom d’Òmnibus.

Quatre anys més tard es va vendre l’empresa i el comprador va decidir convertir-les en un atractiu turístic per la gent que visitava la ciutat. En honor al seu creador, les van batejar amb el nom de Golondrines, una au típica de Cuba, la golondrina de mar, és com una mena de gavina que encara que s’endinsi mar endins, sempre torna a terra, el mateix que fan les Golondrines de la Ciutat Comtal, des de fa més d’un segle.

Sempre han estat un atractiu turístic per a la ciutat, però també van posar el seu granet de sorra per fer història, quan el gener del 1900 van servir per desembarcar els repatriats de les Filipines que s’havien independitzat dos anys abans de l’Estat espanyol.

Fins a la meitat del segle XIX van estar fent aquest trajecte, però el seu recorregut es va ampliar a la dècada dels 50 quan es va construir el trencaones. Es van comprar més embarcacions, arribant a tenir fins a cinc, millorant el seu disseny i motors, fent-les més confortables i més ràpides.

Ja no era una atracció només pels turistes, molts barcelonins baixaven el diumenge al matí a passejar per les Rambles per acabar agafant les Golondrines i anar a fer un vermut al bar que hi havia al trencaones, o simplement anar a veure com les ones trencaven a les roques.

Un altre gran canvi que ha sofert aquest típic transport marítim de la ciutat de Barcelona, va ser amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics del 1992. Gràcies a ells Barcelona va donar la cara al mar, es van enderrocar els murs que amagaven el mar a la ciutat, es van obrir noves platges al Passeig Marítim, al Port Vell, la Vil·la Olímpica o el Port Olímpic. Les Golondrines no es podien quedar enrere i es van modernitzar amb dos catamarans capaços de navegar per aigües obertes i poder visitar el nou litoral barceloní.

I la darrera ampliació va ser amb motiu de la construcció del Fòrum amb la que van ampliar el seu recorregut fins a la veïna Sant Adrià del Besòs. Actualment ofereixen dos recorreguts, un de 40 minuts com el que es feia al segle passat, que arriba fins on era l’antic trencaones o un altre de 90 minuts en el que s’arriba fins al Fòrum.

I per celebrar aquests 130 anys d’història, el pròxim dissabte no us perdeu la gran festa en la qual podreu gaudir de:

  • 12:00 h – Vermut musical amb Sergi Estella
  • 14:00 h – Vinil·lada amb Riki Undersounds
  • 19:00 h – Concerts amb Marina BBface i Frank Montasell
  • 20:15 h – Lia Kali, finalista de ‘La Voz’
  • 21:15 h – Concert de rumba amb Negra Candela

També hi hauran 3 passejades gratuïtes a les 11:15 h (40 min.), 13:30 h (1h 30 min.) i 18:15 h (40 min.), amb reserva prèvia al web tickets.danakotickets.com

Tags: 130 anys, Golondrines

Notícies semblants: