Ja tenim aquí la Patum 2019 – Berga del 19 al 23 de juny

Cartell guanyador del Concurs de Cartells per La Patum 2019

Un any més arriba la festa del foc més esperada no tan sols pels berguedans i berguedanes, sinó per molts catalans d’altres contrades.

Del 19 al 23 de juny la ciutat de Berga celebra la seva festa més característica, la Patum, la festa del foc més popular del nostre país, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005.

La Patum, una festa amb més 600 anys d’història, sempre se celebra la setmana de Corpus, una festa instaurada per l’església catòlica el 1262, encara que la primera notícia que tenim de la celebració del Corpus al Berguedà és de l’any 1454, no es descarta que se celebrés amb anterioritat.

L’origen de la Patum són els antics entremesos que desfilaven en les processons de Corpus i que no tenien altra finalitat, més que la d’educar i propagar el coneixement de les Sagrades Escriptures, amb el pas de temps es va anar convertint en una festa popular, més de caràcter festiu que religiós, com és actualment.

Al llarg d’aquests 600 anys aquestes processons es feien arreu de Catalunya, cada poble celebrava la seva Festa del Corpus, però actualment tan sols continua amb aquesta tradició la ciutat de Berga, amb la Patum antigament anomenada la Bulla.

La Patum dóna el tret de sortida el dimecres a la tarda amb un passacarrers. L’endemà dijous de Corpus és el gran dia de la celebració, al migdia es fa la Patum de lluïment i a la nit la primera gran Patum de la festa.

Divendres és el dia dedicat als nens i nenes amb els mateixos actes que la gran, al matí la Patum infantil de lluïment i a la tarda la gran Patum infantil.

Dissabte a la tarda es fa el mateix pasacarrers que el dimecres i el diumenge es repeteix el mateix programa que el dijous, al matí Patum de lluïment i a la nit la gran Patum, en aquest cas dedicada a la gent de fora de Berga que no ha pogut assistir el dijous de Corpus.

Al marge dels actes principals hi ha altres activitats que podreu consultar en el programa de la Patum 2019

Imatges de la Patum 2018
Patum 2018 – Demanant la Llibertat dels Presos Polítics.
Tags: 2019, La Patum

Notícies semblants: