CIUTATS

La Torre Eiffel podia haver-se construït a Barcelona? Llegenda urbana o realitat?

Fa uns quants que corre una notícia per les xarxes, que Eiffel va oferir el projecte de construcció de la Torre Eiffel a la ciutat de Barcelona, perquè fos una icona de l’Exposició Universal de 1888, però entre els experts ha sorgit una discussió sobre si realment és veritat o simplement és una llegenda urbana.

Un sector opina que sí, que l’enginyer francès Alexandre Gustave Eiffel va oferir el seu projecte a les autoritats barcelonines encarregades de l’organització de l’Exposició Universal, però aquestes van rebutjar la idea per considerar que aquella mola de ferralla no encaixava gaire amb l’estètica de Barcelona.

I va ser quan Barcelona el va rebutjar, que Eiffel el va oferir a la ciutat que tenia previst fer l’Exposició Universal de l’any següent i no era un altre que París. Els parisencs van acceptar el projecte i la Torre Eiffel es va convertir en senyal d’identitat de l’Exposició Universal de 1889.

En principi la Torre Eiffel no havia de ser una obra permanent, s’havia pensat desmuntar-la un cop acabada l’exposició o deixar-la tan sols uns pocs anys, però mai es va contemplar la idea que fos un monument permanent.

Totes les crítiques que havia tingut el projecte d’Eiffel, fins i tot dels mateixos treballadors que la qualificaven de monstruositat, es van esvair quan a la gent li va començar a agradar, s’anava convertint en un símbol de la ciutat i així ha arribat fins als nostres dies.

Un altre sector de gent, entre ells Lluís Permanyer, periodista de la Vanguardia opinen que la idea que es fes a Barcelona és impossible, ja que Gustave Eiffel va oferir el projecte a la ciutat de París el 30 de març de 1885 i Barcelona no va signar l’acord per convertir-se en seu de l’Exposició Universal del 1888 fins al 10 de juny de 1885, per tant la idea que primer la va oferir a Barcelona i en rebutjar-se va anar a parar a París, és totalment falsa, és a dir tota una Fake News.

El que sí que va ser una realitat a la Ciutat Comtal fou la construcció de l’Arc de Triomf per l’arquitecte Josep Vilaseca, com a porta d’entrada a l’Exposició Universal de 1888.

Tags: Barcelona, Torre Eiffel

Notícies semblants: