Sabíeu que el Chupa Chup és un invent català? Què té a veure amb Dalí o amb la Casa Batlló?

El primer caramel amb pal del món va ser idea d’un català, Enric Bernat, l’any 1958. No es deia Chupa Chup ni el primer es va elaborar a Catalunya, el van batejar amb el nom de Gol, segons afirmava el seu creador perquè el caramel en forma de pilota quan entrava a la boca del nen, semblava la pilota de futbol quan entra a la porteria i la primera fàbrica no era a Catalunya, va estar ubicada a Astúries, fins que l’any 1967 van construir una nova fàbrica a Sant Esteve de Sesrovires.

Enric Bernat era fill d’una família de confiters de la ciutat de Barcelona, ell va continuar amb la tradició fundant la seva pròpia empresa de confits anomenada Productes Bernat, però l’any 1954 un empresari li va oferir que es fes càrrec de “Granja Astúries” una empresa dedicada a l’elaboració de productes a partir de la poma i Bernat es va traslladar a Astúries.

Enric Bernat 1923-2003

Va començar a rumiar com seria menjar un caramel amb forquilla, però era difícil clavar-lo i això de portar una forquilla per menjar el caramel pel carrer, tampoc era molt pràctic. Així que mentre treballava en el negoci de la poma, com la seva vocació real sempre havia estat el món dels confits, continuava pensant en el caramel, fins que va provar de clavar-li un pal de fusta.

Així és com va néixer a Astúries el primer caramel amb pal del món que es va començar a comercialitzar amb el nom de Gol, al preu d’una pesseta, però no era un nom que convencés molt i van començar a buscar altres, fins que el 1960 contracten a una empresa de publicitat perquè els hi busqui un nou nom. L’agència els presenta el nom de Chups, per allò de “chupa un Chups“.

Amb el nom de Chups continuen tres anys, fins que fan una falca publicitaria a la ràdio dient:

Chupa un dulce caramelochupachupachupa Chups

A partir d’aquell moment tothom li va canviar el nom i demanava un Chupa Chup. L’any 1965 elaboren amb combinació de sabors, el de nata i maduixa i el de xocolata i vainilla.

La marca comença a créixer i expandir-se per tot arreu, pensen a canviar el logo, però com la seva pretensió era fer-se amb un imperi del caramel, tal com havia fet Coca Cola amb les begudes gasoses, volien un logo original, trencador i no hi havia ningú millor que  Salvador Dalí, que ja començava a despuntar amb el seu art.

Salvador Dalí 1904-1989

Dalí amb les seves peculiaritats que tots coneixem, no es va anar a pensar i estudiar quin logo podria fer, simplement aprofitant la idea del logo anterior, va dibuixar en un tovalló de paper una margarida amb les paraules Chupa Chup al centre i simplement dos colors, el groc i el vermell. Diuen que va trigar una hora a fer-ho, una hora molt ben pagada, ja que a canvi va cobrar una xifra milionària.

A partir d’aquí van començar a exportar a tot al món, aconseguint el propòsit que volia el seu creador, Enric Bernat, que el seu caramel amb pal, fos conegut arreu del món, fins i tot personatges famosos van contribuir, sense voler a fer campanya publicitaria de Chupa Chup com l’agent Kojac o el mateix Johan Cruyff.

Quina relació té el Chupa Chup amb la Casa Batlló? Molt senzilla, que l’any 1994 la família Bernat va comprar la Casa Batlló, una de les cases més conegudes de Barcelona, ubicada a la Mançana de la Discòrdia, anomenada així per la rivalitat entre els arquitectes, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch i Antoni Gaudí.

I aquesta és la petita història d’un caramel al qual un dia se’ls va ocórrer clavar-li un pal.

Tags: Chupa Chup

Notícies semblants: