Es poden menjar els Iogurts Caducats?

Quants cops ens ha passat d’anar a la nevera a buscar un Iogurt i ens hem trobat que està caducat, llavors ens entra el dubte de si ens el podem menjar o no? Anem a veure què opinen els experts.

Des de l’any 2003 es va canviar la normativa pel que fa a la data de caducitat dels Iogurts, des de llavors el Ministeri d’Agricultura va legislar que havien de tenir data de consum preferent. La diferència radica en el tipus de producte, els aliments que microbiològicament són molt peribles i per tant s’han de consumir en un període curt de temps, ja que si no serien perjudicials per a la salut, han de tenir data de caducitat.

La resta d’aliments s’etiquetaran amb data de consum preferent, ja que encara que amb el pas de temps perdin alguna de les seves propietats, no representen un perjudici per a la salut i en aquesta categoria entren els Iogurts des de l’any 2003.

Els fabricants de Iogurts no estaven massa d’acord amb aquest canvi, argumentant que no es farien responsables de possibles intoxicacions per haver ingerit un producte caducat. La decisió final de posar data de caducitat o data de consum preferent, depèn de cada fabricant, que en funció dels estudis que fa sobre la vida útil microbiològica.

Què passa si ens mengem un Iogurt caducat o després de la data de consum preferent? Segons els experts nutricionistes no suposarà cap problema per a la salut, més enllà de què potser observarem que ha perdut part del seu sabor, aroma o textura.

Elaboració de Iogurt a partir de llet pasteuritzada

Els Iogurts estan elaborats amb llet pasteuritzada el que fa que s’eliminin els microbis des del principi i a més en tenir un pH molt àcid fa molt difícil que desenvolupin agents patògens causants de malalties. Els experts afirmen que és poc probable que els Iogurts caducats ens puguin causar algun mal, però sempre s’ha de recordar que en microbiologia el risc zero no existeix i a més haurem de tenir en compte el procés de transport, magatzematge i conservació.

El millor que podem fer és respectar les dates, sobretot si és de caducitat, però també la de consum preferent i els consells de conservació, per poder gaudir de tot el sabor, aroma i textura d’un bon Iogurt. Els experts indiquen a partir dels 35 dies de la seva elaboració, comencen a perdre part de les seves propietats, però no seran nocius per a la salut.

Tags: Data caducitat, Iogurt

Notícies semblants: