Un meteorit que amenaça la Terra serà desviat per la NASA

Encara que sembli de ciència-ficció i ho hàgim vist en moltes pel·lícules, ara la NASA ho vol fer realitat. Efectivament, la NASA junt amb l’Agència Espacial Europea (ESA), estan estudiant posar en marxa una missió per desviar la trajectòria de possibles meteorits que amenacin el nostre planeta.

El pròxim asteroide que pot representar un problema per nosaltres és l’anomenat 2006 QV89, que amb els seus 40 metres de diàmetre pot xocar contra la Terra el dilluns 9 de setembre a una velocitat de 44.000 km/h i podria devastar una superfície de 2.000 Km².

Vista del Cràter Barringer, Flagstaff, Arizona, fet per un meteorit que es calcula va caure fa 50.000 anys.

El 2006 QV89, té una probabilitat baixa de xocar contra la Terra, però no es pot descartar. És el setè asteroide pel que fa a perillositat dels que podrien amenaçar el nostre planeta durant els 100 anys següents.

Amb aquesta nova missió posada en marxa per la NASA, anomenada Dart (Double Asteroid Redirection Test), no s’arribarà a temps per desviar la trajectòria del 2006 QV89, però sí que s’intentarà desviar el Didymoon que està orbitant junt amb la seva parella Didymain.

Dart que s’enlairarà l’any 2021, tindrà com a missió xocar contra Didymoon quan aquest i la seva parella es trobin a 11 milions de quilòmetres de la terra, durant el mes d’octubre del 2022. Anys després l’ESA enviarà Hera, una segona sonda que serà l’encarregada de veure les conseqüències de l’impacte de Dart i estudiar la viabilitat del projecte per futures missions.

L’ESA encara no té el finançament necessari per posar en marxa la missió d’Hera, aquesta s’haurà d’aprovar en la pròxima reunió que celebraran en el mes de novembre a Sevilla, allà els 22 estats membres de l’Agència decidiran el finançament dels anys vinents.

És molt important que un cop la sonda Dart hagi impactat amb l’asteroide, s’estudiï el cràter fet en ell, d’aquesta manera es podran fer planificacions per desviar altres asteroides en el futur.

Recordem que l’any 1908 un meteorit d’uns 40 metres de diàmetre va impactar a Sibèria (Rusia), molt a prop del riu Tunguska, sort que és una zona de bosc, però va devastar uns 2.000 Km².

Tots sabem que el 70% del planeta és aigua i si a més contem les zones boscoses, la probabilitat que un meteorit caigui en zona habitada és petita, però no ens podem arriscar i tampoc ens podem permetre que causi més danys a la natura del que estem fent nosaltres mateixos, així que tot projecte per desviar la trajectòria d’aquests asteroides és benvingut.

El Meteorit Hoba és el més gran del món. Es calcula que va caure fa 80.000 a Namibia.
Tags: ESA, Meteorit, NASA

Notícies semblants: