45 anys jugant amb el trencaclosques més popular de la història – El Cub de Rubik

Ara fa 45 anys que l’hongarès Erno Rubik va inventar el trencaclosques tridimensional més popular de la història.

Erno Rubik era arquitecte i exercia de professor de disseny d’interiors en una acadèmia de Budapest. La seva dèria era crear figures geomètriques de cartó i fusta, li agradava molt jugar a fer peces així.

Un dia estava jugant amb uns blocs units per unes molles, però quan va començar a retorçar-los es van trencar, per intentar arreglar-los va començar a enganxar paperets de colors a cada un dels costats de les peces i va continuar retorçant fins que va observar que no podia tornar al joc original.

Erno Rubik

Rubik, per la seva carrera i professió, tenia un gran domini de les matemàtiques i va començar a treballar amb algoritmes matemàtics per poder arreglar el seu trencaclosques. Primer va crear un algoritme per alinear les cantonades per colors, després més algoritmes pels laterals i així va continuar fins que va aconseguir alinear els 27 cubs de colors que tenia la seva joguina.

Tot això ocorria l’any 1974, un any després el va patentar i el va oferir a una petita cooperativa de joguines de Budapest, però en principi no va tenir gaire èxit. Anys més tard una altra empresa de joguines britànica va fer una comanda d’un milió de cubs i a partir d’aquell moment va començar la gran expansió del Cub de Rubik, arribant a tot el món.

Amb el temps, el trencaclosques més famós de la història, del que s’han venut més 400 milions de exemplars, ha anat evolucionant, del 3×3 hem acabat veient el 16×16, amb formes rodones, piramidals o temàtics.

Qui no ha jugat algun cop a alinear el Cub de Rubik? Avui en dia hi ha autèntics fanàtics i experts que ho resolen en poc temps, el rècord mundial està per sota dels 3 minuts i mig.

I si sou aficionats, heu de saber que al nostre país tenim el Club de Rubik de Catalunya, on organitzen actes i campionats.

Tags: Cub Rubik

Notícies semblants: