NATURA

SOS Pirineus – Nova Coordinadora per salvar el Pirineu

Igual que fa poc us presentàvem SOS Costa Brava, aquesta passada primavera va néixer SOS Pirineus, una organització que vol coordinar totes les associacions i plataformes ecologistes d’arreu del Pirineu.

Es tracta d’unir esforços per dur a terme accions que donin visibilitat als problemes que té el territori pirenaic, principalment per l’especulació del sol.

Com diuen en el seu manifest:

Ara al Pirineu encara hi som a temps, no esperem a que succeeixi com en altres indrets. 

Un dels seus primers objectius és crear un debat amb la gent autòctona sobre la conveniència o no de la celebració dels Jocs Olímpics d’hivern Pirineus-Barcelona 2030, però tenen molts altres temes en ment.

Salvem Coll de Pal: Hi ha un projecte per unir la Cerdanya i el Berguedà, construint un nou telecadira al Coll de Pal i allargant el telecabina Alp 2500 fins al Niu d’Àliga, fent un aparcament per a 174 vehicles i desdoblant la carretera entre Berga i Bagà, destruint camins ramaders i afectant greument a la transhumància en aquella zona.

Aturem el Polígon Carretera de Les Llosses: Al Ripollès volen fer un nou Polígon Industrial que no és realment necessari, ja que Ripoll actualment ja té 7 amb sol industrial disponible i naus per ocupar, altres poblacions de la comarca, també estan en la mateixa situació.

Plataforma Unitària contra l’Autopista Elèctrica: Projecte de re-potenciació de les línies d’alta tensió Escalona-Foradada del Toscar i Escalona-Escalona: primers passos cap a la interconnexió elèctrica pel Pirineu aragonès. Autopista Montsó-Isona.

Associació Salvem La Molina: Ja fa molts anys que es va aturar un Pla Urbanístic Municipal d’Alp (POUM) que afectava de manera molt negativa a La Molina. Pretenien construir molts més edificis i més alts causant un gran impacte en el paisatge. Gràcies als 8 contenciosos administratius i una querella criminal presentada, es va aconseguir aturar el POUM.

Salvem Salau – Sigmadot – Stop Mine Salau: Al Pallars Sobirà i l’Occitània, dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu afectant la capçalera de la Pallaresa, pels voltants de l’emblemàtic indret de Salau, volen explotar unes mines d’or i wolframi que podrien causar contaminació d’arsènic i asbest en el territori.

Al Baix Pallars volen obrir una mina de cobalt a Peramea – Bretui, vora estany Montcortès i dintre del Geoparc de Conca de Tremp – Montsec. La quantitat de cobalt que hi ha no justifica l’explotació d’una mina amb el corresponent perill de contaminació dels aqüífers.

A l’Alt Empordà, als municipis de La Vajol, Darnius i Maçanet de Cabrenys, volen reobrir unes antigues mines de talc, que suposarien un gran impacte ambiental.

Vall de Ribes – Ripollès: El mateix passa a la Vall de Ribes, però en aquest cas la mina és d’or. Ja el segle passat es van explotar mines d’or associades a l’arsènic i antimoni que van causar una gran contaminació. Ara volen fer noves prospeccions a Toses, Planoles, Ribes de Freser, Campelles, Pardines i Queralbs.

SOS Pirineus neix per afrontar la defensa del territori de forma conjunta, guanyar força i poder ser més efectius. Denunciar tots aquells projectes urbanístics i d’especulació que afectin negativament al desenvolupament de la vida al Pirineu i a la preservació dels seus espais d’interès natural i cultural.

Si voleu més informació o col·laborar, visiteu SOS Pirineu

Tags: SOS Pirineus

Notícies semblants: