Sabíeu que l’exèrcit espanyol va evitar l’extinció del Ruc Català?

Tres exemplars de Ruc Català – Foto: Fuives, centre mundial del Ruc Català

El Ruc Català o Guarà és una raça d’ase autòctona de Catalunya, que va tenir molta importància pel món de la pagesia, per la seva força, resistència, intel·ligència i elegància.

Abans de la industrialització i la construcció de carreteres, el Ruc Català era el principal protagonista de les feines de càrrega als camps, les famoses trumfes del Pirineu eren carregades pels rucs des dels camps de les muntanyes fins a les cases de pagès i així tota mena de collites o de llenya.

Era l’instrument de càrrega per excel·lència dels nostres avantpassats, era tan apreciat per la seva resistència i la seva capacitat de càrrega, podia estar fins a tres dies sense veure i carregar fins a 100 quilos de pes. Amb la construcció de carreteres i la proliferació de la maquinària industrial, el Ruc Català va entrar en un període de greu perill d’extinció.

Gràcies a Joan Gassó i Salvans, nascut als anys 20 del segle passat al Berguedà, el Ruc Català es va salvar.

Joan Gassó des de ben jovenet feia de ramader amb el seu tiet Martí Salvans al Berguedà. A la dècada dels 70 va començar a voler recuperar la raça autòctona del Ruc Català en una finca d’Olvan. Va anar reunint els pocs exemplars que quedaven i va començar a estudiar la forma d’evitar la seva extinció.

En un moment donat es va trobar que tenia una trentena de femelles, però no tenia cap mascle bo per poder fer créixer la família. Es va assabentar que en una Caserna de Cavalleria de l’exèrcit espanyol a l’Hospitalet tenien un mascle bo d’aquesta raça de ruc.

L’exercit li va deixar el mascle perquè muntes les femelles i d’aquesta manera es va poder recuperar la raça autòctona del Ruc Català. Des de llavors Can Fuives es va convertir en una mena de casa refugi del Ruc Català.

Joan Gassó i Salvans, va morir l’any 2012 amb 83 anys, però Joan Gassó fill, veterinari de professió va continuar amb la tasca iniciada pel seu pare als anys 70 i continua lluitant per la preservació del Ruc Català.

Foto: Fuives, centre mundial del Ruc Català

Una curiositat al voltant del Ruc Català és que va tenir una gran importància en la Conquesta de l’Oest americà.

Durant el segle XIX es van exportar molts exemplars del Ruc Català als Estats Units, per la seva fortalesa i resistència, eren uns animals molt demandats pels americans. L’any 1830 els Estats Units van començar a avançar cap a l’oest, per conquerir aquells territoris, els que tots coneixem com la Conquesta de l’Oest i que tantes pel·lícules ha protagonitzat.

Durant aquest avançament cap a l’oest, el Ruc Català es va convertir en protagonista fonamental, primer com animal de càrrega i posteriorment quan els colons americans es van anar instal·lant en territori dels indis, creant noves granges i ramats, el Ruc Català va passar a ser una eina per fer els treballs del camp.

El Ruc Català va arribar a ser un animal molt ben considerat pels americans, fins i tot l’any 1916 va estar declarat com l’animal més preuat del món, per la seva noblesa, fortalesa i alçada.

Si voleu conèixer de més a prop el Ruc Català, visiteu Fuives – Centre mundial del Ruc Català

Tags: Ruc Català

Notícies semblants: