FESTES

Més de 200 anys celebrant la Festa Major de Gràcia. Coneix la seva Història.

Carrer Progrés – Festa Major de Gràcia 1933

Si hi ha alguna festa que els barcelonins i barcelonines esperem al llarg de tot l’any, aquesta és la Festa Major de Gràcia, potser més esperada encara que la Mercè, la Festa Major de Barcelona.

Per trobar l’origen de les Festes de Gràcia ens hem de remuntar al segle XIX, quan la Vila de Gràcia era un municipi independent de Barcelona. Recordem una mica la història de l’actual barri barceloní.

Durant els segles XVI i XVII la zona de Gràcia estava adscrita al municipi de Barcelona, era una zona principalment agrícola amb masies aïllades. En ella es van fer tres convents, entre ells el dels Josepets i moltes famílies de la burgesia catalana es feien cases d’estiueig.

Els Josepets any 1910

Aviat es va convertir en un nucli urbà important i aprofitant els terrenys lliures que tenia es va anar industrialitzant, convertint-se així en una zona molt important de Barcelona.

L’any 1850 quan tenia 13.000 habitants es va independitzar de la Ciutat Comtal fins a l’any 1897 que propiciat pel Pla Cerdà amb l’ampliació del Passeig de Gràcia, va tornar a annexionar-se a Barcelona.

És durant aquest segle XIX quan comencen a celebrar-se les Festes de Gràcia, no com les entenem avui en dia, no es guarnien els carrers, abans eren unes festes més eclesiàstiques i del món de la pagesia. En principi la celebraven el 15 de maig, festivitat de Sant Isidre Llaurador, patró dels agricultors, anys més tard amb l’augment de la població i la industrialització van decidir canviar-la al 15 d’agost, perquè era festiu per a tots els treballadors.

Ball a la Plaça del Diamant

El costum d’engalanar els carrers no arriba fins a finals del segle XIX, en principi els guarniments eren a base de branques, arbres i flors, potser recordant les festes de primavera. Més tard algun carrer s’il·luminava durant els dies de la festa, i algun altre posava tires amb banderetes i papers de colors. A poc a poc, aquests guarniments eren cada cop més elaborats fins a arribar a avui en dia, que els carrers engalanats són els autèntics protagonistes de la Festa Major de Gràcia.

Tags: Festa Major Gracia

Notícies semblants: