Saldes aposta pel Turisme Astronòmic.

Centre Astronòmic Pedraforca – Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Saldes, el petit poble que no arriba als 300 habitants als peus del Pedraforca, sempre havia estat un poble miner fins que va tancar la darrera mina de carbó de Catalunya l’any 2007. Si fins llavors la principal font d’ingressos venia de sota terra, ara aposten per mirar el cel.

Ahir va obrir les portes el nou Centre Astronòmic Pedraforca ubicat a l’antiga Casa Forestal de Saldes. Diumenge van fer una jornada de portes obertes per presentar-ho davant els veïns del poble i ahir es va fer la inauguració oficial, amb la presència d’autoritats locals i comarcals.

Centre Astronòmic Pedraforca – Foto: Pilar Màrquez Ambròs

El cel de Saldes als peus del Pedraforca té unes condicions excepcionals per observar les estrelles, els astres o els planetes i precisament aquests dies coincideix amb la pluja dels Perseids. Un lloc on la contaminació lumínica és un 30% inferior a la de les àrees urbanitzades, per això fa dos anys van obtenir el segell d’Espai amb Cel Nocturn de Qualitat (ECCNQ). És el Pedraforca precisament el que fa de pantalla per amagar la contaminació lumínica de pobles com Berga o Bagà.

L’alcalde Moisès Masanas, va dir durant l’acte d’inauguració: “La idea és que a partir de demà tinguem un quadrant on les tres persones que saben utilitzar el telescopi puguin començar a programar visites per observar les estrelles”.

El projecte ha costat 120.000 € provinents de les ajudes de la Diputació de Barcelona, ara el consistori també procedirà a modificar l’enllumenat públic, canviant les llums blanques per Leds de color groguenc que no provoquen tanta contaminació lumínica.

El centre disposa d’un potent telescopi americà de 406 mm de diàmetre, guiat per un GPS i amb una memòria interna per guardar 144.000 coordenades dels diferents objectes que trobem a l’espai, des de la lluna fins a una sonda o una galàxia. També disposa de diferents oculars, una càmera fotogràfica i altres telescopis i accessoris per una perfecta observació astronòmica.

Telescopi – Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Amb aquesta iniciativa l’ajuntament de Saldes vol dinamitzar un poble que té molta activitat turística en unes dates determinades, però en altres és un desert. Creuen que amb l’observatori hi haurà un flux continuat de persones aficionades a l’astronomia.

Tags: Astromomia, Saldes

Notícies semblants: