FESTES

Recull de fotografies de la Festa Major de Gràcia 2019

Més de 200 anys celebrant la Festa Major de Gràcia i si hi ha alguna característica per la qual es coneixen les Festes de Gràcia, és pel costum d’engalanar els seus carrers. Milers i milers de veïns treballen al llarg de tot l’any recollint material i preparant el decorat del seu carrer o plaça.

Dijous que ve ja començaran a pensar en quin guarniment faran l’any vinent i com diuen popularment, es posen “manos a la obra”.

Totes les decoracions de la Festa Major de Gràcia són un exemple de reutilització i reciclatge. Durant tot l’any els veïns es preocupen de recollir i separar tots aquells residus que poden tenir utilitat en els guarniments, des d’ampolles de plàstic, oueres, càpsules de cafè, llaunes, xarxes, taps de plàstic o suro, bosses, papers, robes, etc. Tot té una segona oportunitat a les Festes de Gràcia.

El dia 21 d’agost, s’haurà de recollir tot i excepte algun guarniment que es guarda de record en alguna escola, biblioteca o casal, la resta es recicla tot. La Fundació Festa Major de Gràcia, col·labora directament amb el Servei de Neteja de l’Ajuntament de Barcelona, per la recollida dels guarnits.

I com tota festa no pot quedar exempta de polèmiques, aquest any ha estat a la plaça del Nord, que per primer any engalanava la plaça amb motiu de la Festa Major de Gràcia.

La polèmica ja va començar abans de donar el tret de sortida a la festa, durant els dies que els veïns la guarnien, un grup de gent destrossaven part del decorat i dijous a la nit, en plena festa, un grup de 20 persones van començar a arrencar els atrapa-somnis que penjaven del cel i destrossar decorats.

Plaça del Nord – Reserva del Nord

El motiu no era un altre que el tema triat, una Reserva Índia de l’Amèrica del Nord. Alguns visitants el consideraven racista. Jutgeu vosaltres mateixos si hi ha per a tant.

Placeta de Sant Miquel – Ca la Gràcia: benvinguts i benvingudes

Travessia de Sant Antoni – La Ruta de la Travesseda

Carrer Mozart – Biblioteca cinc minuts deprés de la mitjanit

Carrer Progrés – Harry Progrés i els 80 guarnits

Carrer Jesús – La Mar de Plàstic

Plaça Rovira i Trias – Rovira presenta “Los Pájaros”

Carrer Providència – Mina Providència

Carrer Lluís Vives – Macondo

Carrer Llibertat – L’Atlàntida existeix

Carrer Perill – Perill ecològic

Naturalment, la Festa Major de Gràcia sempre es fa ressò de reivindicacions, ecològiques, polítiques, culturals o socials. Algun dels seus guarniments donen fe d’això.

I el que no pot falta a cap Festa Major, una arrossada, fideuada, escudella, gelatada o xocolatada popular. A Gràcia fan una Gran Barbacoa Popular, amb botifarra, costella o xoricets.

Bona Festa Major de Gràcia a tothom i recordeu, molta rauxa i diversió, però des de la responsabilitat i l’educació, seguiu tots els consells que ens donen els organitzadors.

I des d’aquí volem felicitar a tots els que feu possible continuar amb aquesta tradició de més de 200 anys d’història. Continueu així, que com diu el Quim Masferrer, “Sou molt bona gent” i nosaltres afegim  “Ho feu molt bé”. Visca la Festa Major de Gràcia, Visca la Vila de Gràcia, Visca Barcelona i Visca Catalunya.

Notícies semblants: