ūüéľ El secret de la Casa Beethoven per resistir a la Rambla barcelonina des de fa 141 anys.


2
10 shares, 2 points
Entrada Casa Beethoven

Entrar per aquella porta petita, d’estil modernista, que hi ha al n√ļmero 97 de la Rambla barcelonina √©s com traslladar-nos al segle passat. 141 anys de resist√®ncia a crisis, guerres, nous models de ciutat i fer front al pitjor enemic que pot tenir el m√≥n de la m√ļsica, internet, les noves tecnologies i sobretot, la pirateria.

S√≠, us estem parlant de la Casa Beethoven, aquella petita, per√≤ gran botiga, mig amagada a una cantonada de la Rambla de Barcelona, al costat del Palau de la Virreina fundada l’any 1880 per Rafael Gu√†rdia amb el nom de Casa Gu√†rdia.

R√®tol d’entrada a la Casa Beethoven

Mentre a la Ciutat Comtal s’obria la Casa Gu√†rdia, una botiga de venda de partitures musicals, aquell mateix any 1880, Espanya abolia l’esclavitud a Cuba, Thomas¬†Alva¬†Edison inventava la llum incandescent o la Patum de Berga baixava a Barcelona.

Ja entrat el segle XIX, van decidir canviar el nom de Casa Gu√†rdia i van optar per Casa Beethoven, el nom del compositor alemany era molt m√©s comercial en aquells temps. Llu√≠s Maria Gon√ßaga Jord√†, oncle del pare de l’actual propietari Jaume¬†Doncos¬†es va fer c√†rrec del negoci l’any 1915, √®poca en qu√® eren molt comuns les botigues de partitures, i de venda i reparaci√≥ d’instruments musicals.

Més de 30.000 partitures arxivades

A partir dels anys 20 comencen a arribar al nostre pa√≠s els sistemes d’enregistrament de so que ja eren utilitzats a l’altre costat de l’Atl√†ntic, com el gram√≤fon o el disc de vinil fent molt mal al m√≥n de la venda de partitures, per√≤ la Casa Beethoven es va adaptar al canvi i va poder resistir.

Un altre cop fort que van rebre va ser durant la Guerra Civil (1936-1939), en aquells tres anys que va durar la guerra, ells van continuar important partitures d’Anglaterra o Alemanya com havien fet sempre, aix√≤ no va agradar gaire ni a nacionals ni republicans, per√≤ ells es van arriscar a portar-les d’amagat, per poder mantenir la botiga oberta.

Vista del fons de la Casa Beethoven

Jaume Doncos¬†pare, que encara podem veure traginant per la botiga, va passar el relleu al seu fill Jaume l’any 1978, que continua al capdavant del negoci familiar amb ganes de qu√® una de les botigues m√©s antigues de la ciutat no hagi d’abaixar la persiana per sempre.

Deixant a part el tema de la pirateria i noves tecnologies, un altre tema que preocupa a la fam√≠lia¬†Doncos¬†√©s la degradaci√≥ del barri, la desaparici√≥ de les botigues de tota la vida com a conseq√ľ√®ncia dels lloguers abusius i fins i tot de la marxa de ve√Įns en veure el complicat que es fa avui en dia viure al barri i no tan sols viure, sin√≥ passejar, molts residents d’altres barris de la ciutat cada dia baixen menys per la Rambla.

Al mig de la botiga podem veure un piano en el que encara cada dissabte es reuneix al seu voltant, un grup de gent per tocar-lo tal com algun dia ho van fer Albéniz o Granados.

El piano que encara sona a la Casa Beethoven

Un altre moment complicat que va haver de patir la Casa¬†Bethoven¬†i Jaume¬†Doncos al capdavant, va ser el 17 d’agost del 2017, la tarda de l’atemptat de la Rambla. Segons explica ell mateix al Peri√≥dico, va sentir un soroll estrany, quan va sortir ja va veure dues persones mortes, el primer que li va venir al cap √©s que era un accident, per√≤ de sobte la gent entrava a la botiga per protegir-se, la Rambla va quedar buida.

Durant m√©s de quatre hores va tenir 20 persones refugiades dins la Casa Beethoven, la majoria estrangeres, entre elles el marit i dos nens d’una de les v√≠ctimes de l’atemptat. Com no sabia que fer, el silenci era el millor, per√≤ per calmar els √†nims de la gent, va posar el Nocturn n√ļmero 2 de Chopin.

Vista del fons de la botiga

Un dels secrets pel qual encara resisteix la Casa Beethoven, a m√©s de la bona gesti√≥ i l’estima per la m√ļsica de la fam√≠lia Doncos, √©s que l’edifici on est√† ubicada √©s de propietat municipal i ja fa temps van negociar el preu del lloguer, no com altres comer√ßos del barri que han hagut de tancar quan els propietaris dels locals els han apujat els preus de les rendes. Esperem que per molts anys el consistori, ara governat per Ada Colau, respecti aquest local tan emblem√†tic de Barcelona.

Totes les cançons més famoses del món al teu abast.

Independentista o no, aix√≤ no ho sabem ni ho hem preguntat i naturalment respectem les idees pol√≠tiques de tothom, per√≤ el que s√≠ que queda clar √©s que Jaume Doncos propietari de la Casa Beethoven, va¬†tenir penjats els cartells de llibertat presos catalans durant el temps que els condemnats pel proc√©s van ser a la pres√≥. Una forma d’informar a tots els turistes que visitaven la ciutat s’assabentessin de la situaci√≥ dels pol√≠tics catalans.

Porta reivindicativa
La Senyera present a la Casa Beethoven

T'agrada? Compartiex-ho!

2
10 shares, 2 points

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
34
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
6
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
1
m'entristeix
M'interesa M'interesa
1
M'interesa
Em fascina Em fascina
6
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.