Consells per fer front a la tornada a l’escola

S’han acabat les vacances i tant els grans com els nens hem de tornar a la rutina de la feina i l’escola, cosa que a vegades no resulta tan fàcil, sobretot pels més petits. A continuació us donarem uns consells perquè ens resulti menys traumàtic.

Recuperar els hàbits: Els canvis sobtats sempre ens provoquen estrès, el millor que podem fer la setmana abans de començar l’escola o la feina, és anar adaptant-nos a poc a poc, recuperar els horaris dels àpats, anar a dormir i aixecar-nos cada dia 15 minuts abans, deixar de veure tanta televisió o jugar a les consoles, en definitiva anar recuperant la rutina de treball gradualment i no de cop.

Preparar la cartera: A finals d’agost els pares ja hem de començar a pensar en el cost de la tornada a l’escola, llibres, bates, uniformes, motxilles, equips esportius, classes extraescolars, etc., així que no estaria de més que durant tot l’any anéssim estalviant una mica del nostre sou per aquestes despeses. Sabem que en moments de crisis moltes famílies tenen dificultats per fer front a elles, per això també és convenient que comencem a mirar les beques o ajudes institucionals per material o menjadors escolars.

Fer llistes i organitzar-nos: Organitzar els horaris familiars durant el curs escolar no és gens fàcil i menys quan hi ha més d’un nen a casa, conciliar la feina dels pares, l’horari escolar, les classes extraescolars i la vida familiar, és complicat, així que a principi de curs seria interessant marcar-nos un horari amb les tasques que ha de fer cadascú, incloses les dels més petits.

L’adaptació a l’escola: A principi de curs l’adaptació a l’escola ens provoca angoixa a tots, nens i pares, els nens perquè tindran nous professors, nous amics, nous coneixements per assolir i els pares perquè sempre estem pensant si tindrà bona relació amb els companys i professors, que menjarà, que no es faci mal al pati, etc. El millor que podem fer per afrontar aquesta etapa, és la comunicació, dedicar una estona del dia a parlar en família, de com ens ha anat la jornada, quines preocupacions tenim, quins reptes tenim al davant, quins problemes tenen els nostres fills, etc., parlant podem arribar a la solució.

Dos moments claus en l’etapa escolar:

El primer dia que portem el nostre nadó a la llar d’infants, nosaltres estarem més nerviosos que mai, serà la primera vegada que el deixem en mans d’una persona aliena a la família, però no hem de transmetre aquest nerviosisme al nadó, el més segur és que acabem plorant tots dos. Hem d’afrontar aquest dia de forma alegre, que el nen no agafi por des del primer dia, introduir-lo com si fos un joc amb altres nens.

El primer dia que el nen va sol a l’escola:  El nostre fill es va fent gran i arribarà el moment que  ell mateix ens demana anar tot sol a l’escola, la frase clau és “ja sóc gran”, naturalment ens quedarem preocupats pensant si arribarà bé, al llarg de tots els anys que l’hem acompanyat ja l’hem ensenyat els perills que té la nostra societat, l’hem ensenyat a no parlar amb estranys, a travessar un carrer, agafar un autobús, etc. Si ho hem fet bé estarà preparat per començar a ser una personeta independent.

En resum, la tornada a l’escola ens afecta a tots i entre tots l’hem de viure com una etapa agradable, tenim una setmana per endavant per anar adaptant-nos, és hora de comprar llibres de text, folrar-los, marcar el material, fer horaris, etc., en definitiva, preparar-ho tot perquè els més petits arribin a l’escola amb il·lusió.

Us deixem amb el Calendari Escolar de la Generalitat de Catalunya pel curs 2019-2020

  • L’inici de les classes es fixa per al 12 de setembre en el segon cicle d’educació infantil, primària, ESO, batxillerat, cicles formatius de grau mitjà, curs específic d’accés a cicles de grau mitjà, curs de preparació per a l’accés a cicles de grau superior i ensenyaments de règim especial (excepte idiomes, que començaran el 26 de setembre). En el cas dels cicles de grau superior i de la formació d’adults, les classes començaran el 18 de setembre.
  • Les vacances escolars seran del 21 de desembre al 7 de gener (Nadal), del 4 al 13 d’abril (Setmana Santa) i a partir del 20 de juny (estiu).
  • L’avaluació extraordinària de l’ESO passa a finals de juny, després de l’avaluació ordinària (per al curs 2018-2019, entre el 20 i el 26 de juny de 2019 i per al curs 2019-2020, entre 18 i el 23 de juny de 2020).

Les proves extraordinàries de primer de batxillerat i de cicles d’ensenyaments esportius i d’arts plàstiques i disseny es faran entre el 2 i el 4 de setembre de 2020.

Tags: Tornada escola

Notícies semblants: