CIUTATS

Sabíeu que la font de Portaferrissa no sempre ha estat allà?

Font de Porta Ferrissa

La font que amb total seguretat tots els barcelonins i barcelonines estem cansats de veure al carrer Portaferrissa, a tocar de la Rambla, no sempre ha estat en aquesta ubicació, us explicarem la seva història que està molt ben representada en la ceràmica que té a la paret del fons.

Ens hem de remuntar a l’any 1604 quan la ciutat de Barcelona era una ciutat emmurallada, amb diverses portes, una d’elles la Porta Ferrissa, anomenada així per ser de ferro, una de les vuit portes de la segona muralla construïda al segle XIII.

La ubicació inicial de la Font era a l’altre costat de la Rambla a la cantonada amb el carrer del Carme, just on era el Col·legi de Betlem. El 15 de maig de 1680 el rector del col·legi va demanar el trasllat de la font, ja que en el seu lloc volien construir una capella.

Els jesuïtes propietaris de l’escola es van fer càrrec del trasllat i per indicacions del Consell de Cent (institució d’autogovern municipal de la ciutat entre els segles XIII i XVIII), la van portar al seu nou emplaçament que en aquells moments era una de les torres que hi havia a una de les portes de la muralla, la Porta Ferrissa.

Ara no deixa de ser més que un monument que ens recorda la història o un simple objecte decoratiu, però en el segle XVII, quan les cases no tenien aigua corrent i la gent molts cops havia de sortir fora de les muralles per abastir-se d’aigua, la font de Porta Ferrissa va suposar una gran comoditat pels veïns i aviat es va convertir en un punt molt popular entre ells, fins i tot feien tertúlies mentre omplien els seus càntirs o garrafons.

Quan la muralla va ser enderrocada a finals del segle XVIII, la font va sobreviure en el mateix lloc i el carrer va mantenir el nom que tenia la Porta Ferrissa.

Ara fa 60 anys, amb motiu de la celebració de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, el ceramista Joan Baptista Guivernau i Sans, va fer un mural representant la vida que tenia la Porta Ferrissa de la muralla al segle XVII.

Quan passegeu per les Rambles i arribeu a la Font Ferrissa, fixeu-vos bé en la ceràmica de la font, observeu tots els detalls i podreu reviure la vida plena d’activitat que tenien els barcelonins i barcelonines de fa quatre segles.

Tags: Font, Portaferrissa

Notícies semblants: