La Central Tèrmica de Cercs podria tornar a obrir com incineradora de residus.

Vista del poble de Cercs

Ara que estem a un dia de què obri la segona temporada d’Horrorland, acabem de saber una nova notícia sobre la Central Tèrmica de Cercs i no és un altre que s’està projectant tornar a obrir com una incineradora de residus industrials per generar electricitat.

La Tèrmica de Cercs va tancar definitivament l’any 2011 i el parc temàtic de terror més gran del sud d’Europa va saber trobar-li una finalitat ubicant Horrorland en les seves instal·lacions. Si aquest projecte fructifica, els anys vinents ja veurem si podrem gaudir d’Horrorland en aquest emplaçament.

Mortimer amb la gent d’Horrorland

El projecte, que està pendent de l’autorització ambiental per part de la Generalitat, consisteix a generar electricitat a partir de la combustió de residus industrials provinents de fragmentadores de vehicles vells, indústries papereres i el rebuig provinent del reciclatge industrial com paper, vidre, ferralla, cartó, fusta, plàstic, etc.

El promotor d’aquesta idea és una empresa de Manresa, EmSpain Waste&Treatment, que preveu invertir 130 milions d’euros i crear una seixantena de llocs de treball directes i un centenar d’indirectes. Podria obrir a principis del 2023 i seria la primera planta de l’Estat que generaria energia a través de la combustió de residus industrials, com es fa en altres països com Dinamarca, Holanda, Suècia o Alemanya.

L’alcalde de Cercs, Jesús Calderer veu amb bons ulls que la Central Tèrmica en desús torni a tenir activitat creant nous llocs de treball, però el projecte també té detractors com la Coordinadora Catalana Antiincineració o les plataformes Salvem Coll de Pal i Plataforma Antiincineració de Cercs.

Central Tèrmica de Cercs en desús des del 2011

Aquestes plataformes argumenten que generar energia a través de residus industrials mai es pot considerar com energia renovable, perquè les incineradores produeixen fins al doble de gasos d’efecte hivernacle per kWh dels que produeix una planta de carbó.

A més a més, la incineració de residus industrials afecten la salut humana i a l’ecosistema per les emissions que té tot procés de combustió de materials plàstics, gomes, procedents de desballestament de vehicles, etc., tots amb components altament tòxics.

Com diu un tuitaire “El Berguedà, de terra de bolets a la dioxina cancerígena”. Veurem en què queda tot el projecte, potser sí que generarà uns quants llocs de treball, però potser es perdran d’altres. La gent que surt de Barcelona els caps de setmana per perdre de vista la contaminació de la ciutat, no anirà a respirar gasos procedents del cremat de deixalles, segur que algun hotel, bar, restaurant i el comerç es veurà afectat per aquest projecte.

Ca l’Agustí de Cercs – Una de les millors fleques de Catalunya.
Tags: Central Tèrmica Cercs

Notícies semblants: