Com afectarà Catalunya la guerra dels aranzels provocada per Donald Trump?

Donald Trump sembla que està disposat a començar la guerra dels aranzels, si primer ho va fer amb la Xina, ara ha posat els ulls en Europa.

Després que l’OMC (Organització Mundial del Comerç) hagi donat l’aval perquè els Estats Units pugui aplicar aranzels per valor de 6.800 milions d’euros (7.500 milions de dòlars) a la Unió Europea, sembla que Donald Trump està disposat a fer-ho ràpid i ja ha publicat una llista dels productes europeus afectats.

Si parlem de Catalunya, els principals perjudicats per aquesta mesura són el sector agroalimentari, principalment l’oli d’oliva, el vi, la carn de porc i el formatge.

Segons dades de l’Idescat (Institut d’Estadística de Catalunya), Catalunya exporta un total de 71.649,2 milions d’euros dels quals tan sols un 3,5% (2.525,9) corresponen als Estats Units, així que encara que a priori sembli una molt mala notícia per l’economia catalana, si parlem en termes de macroeconomia, no és tan greu, encara que per a petits empresaris individuals pugui representar un greu perjudici, com per al productor de formatges Sant Gil d’Albió, que el 30% de la seva producció es destina a l’exportació al país nord-americà.

Segons indica la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries Catalanes (PRODECA), l’any passat aquest sector va vendre als Estats Units productes per un valor total de 330 milions d’euros i els aranzels en productes com oli, vins, caves, formatges o fruita poden afectar l’equivalent al 7,8% del que es va ingressar llavors, per tant l’impacte d’aquesta mesura seria d’uns 25,74 milions d’euros anuals.

El més perjudicat a Catalunya serà el sector de l’oli d’oliva que l’any passat va exportar als EUA 52,3 milions d’euros, darrere el vi amb 27,9 milions d’euros, la carn de porc amb 22,1 milions d’euros i amb menys impacte trobem el sector dels formatges amb 0,6 milions d’euros.

Entre els productes exclosos de la llista de Trump estan el cava i el pernil, nosaltres no som gaire productors de pernil, en canvi el cava és important que no entri en aquesta llista.

Els països europeus més afectats per aquesta mesura seran Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit, sembla que Donald Trump vol venjar-se d’ells pels danys soferts per Boeing, a conseqüència de les ajudes i subsidis que la Unió Europea va donar a Airbus i que posteriorment l’OMC va dictaminar que eren il·legals.

Si La Unió Europea no arriba a un acord amb Donald Trump, el president nord-americà té previst que els nous aranzels entrin en vigor el pròxim 18 d’octubre. La Unió Europea ja ha amenaçat de pagar amb la mateixa moneda, és a dir, aplicar aranzels als productes dels Estats Units, començant així la guerra dels aranzels.

Tags: Aranzels, Trump

Notícies semblants: