El primer viatge en submarí a motor va sortir del port de Barcelona fa 159 anys.

Rèplica de l’Ictíneo II al Port de Barcelona

Fa 159 anys que va sortir del port de Barcelona l’Ictíneo II, el primer submarí a motor, creat pel català Narcís Monturiol Estarriol. Era el 2 d’octubre de 1864. Anys abans Narcís Monturiol, un enginyer de Figueres, havia fet un altre prototip de submergible, l’Ictíneo I, dedicat a la pesca del corall, però aquest no era a motor, les seves hèlixs eren accionades a mà per 12 tripulants.

L’Ictíneo II era més gran, mesurava 17 metres d’eslora, 3 de mànega i 3,5 d’alçada, amb capacitat per a 20 tripulants i es podia submergir fins a 30 metres de profunditat. En el seu primer viatge va està set hores i mitja sota l’aigua. Va ser considerat el primer submarí a motor, ja que altres embarcacions similars de l’època com l’USS Aligator o el CSS Hunley, eren de tracció humana.

Malgrat la negativa del govern a finançar els projectes de Narcís Monturiol, argumentant que no tenien cap utilitat pública, no va tenir problemes per trobar finançament privat de la burgesia catalana i el món de la cultura i l’art per construir els dos submergibles.

A conseqüència de la poca visió de futur que tenia la societat d’aquells temps, aviat li van tallar el finançament per continuar treballant, no va poder patentar mai el seu invent i abocat a la ruïna, l’Ictíneo II va ser embargat pels seus creditors i va acabar venut per ferralla, l’any 1868.

Retrat de Narcís Monturiol obra de Ramón Martí Alsina – Museu Marítim de Barcelona

Però la societat catalana no va voler deixar aquesta història en l’oblit i es va fer una rèplica de l’Ictíneo II que va estar molts anys al port de Barcelona fins que l’any 2010 la van retirar per restaurar-la i de moment encara no ha tornat al seu lloc.

Narcís Monturiol va morir l’any 1885 a Sant Martí de Provençals un municipi llavors no annexionat a Barcelona, totalment en la ruïna i oblidat per la societat catalana. Van haver de passar uns quants anys perquè se li reconegués la seva obra.

Figueres, la seva població natal, li va dedicar un monument a la Rambla i Barcelona a la cruïlla de l’avinguda Diagonal amb el carrer Girona. La seva làpida al Cementiri de Poblenou de Barcelona també ens recorda la seva obra.

Monument a Narcís Monturiol a la Rambla de Figueres – Foto: ©SANDRA GENÍS

 

Nínxol de Narcís Monturiol al Cementiri de Poblenou.
Tags: Ictíneo, Narcís Monturiol, Primer submarí

Notícies semblants: