Sabeu l’origen de l’expressió “Ja has begut oli”?


0

Quan li diem a algú “Ja has begut oli” vol dir que la pifiada, que ha fet alguna cosa malament, que ja no té remei, que ha fet una malifeta i no es pot escapar del càstig o en termes més col·loquials, que l’ha cagat.

Però d’on prové aquesta expressió que utilitzem tan sovint? Ens hem de remuntar a l’Edat Mitjana i a la Santa Inquisició, una institució creada al segle XIII per lluitar contra els heretges i que es va estendre per la vella Europa durant sis segles, fins que Napoleó la va abolir el 4 de desembre de 1808.

Per tal de fer confessar a homosexuals, blasfems, bruixes, etc., la Santa Inquisició sotmetia a tortures inimaginables als enemics de l’Església Catòlica.

Una d’elles era lligar de mans i peus a la víctima, tapar-li el nas i amb l’ajuda d’un embut o qualsevol altre instrument per tal que no tanqués la boca,  anar introduint-li metalls fosos o oli calent per a la gola, naturalment el resultat era la mort del pobre infortunat.

Així que quan avui en dia li diguem a algú “Ja has begut oli”, sabrem d’on ve aquesta expressió.


T'agrada? Compartiex-ho!

0

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
2
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
3
Em diverteix
M'agrada M'agrada
6
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
33
m'entristeix
M'interesa M'interesa
17
M'interesa
Em fascina Em fascina
9
Em fascina

5 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

  1. Hola. Jo tenia entès que la expressió venia de quan a una persona que estava prop de la mort, se li donava l’extremunció, i a banda del ritual signe de la creu, l’oli fet amb làudan es feia beure, i servia de sedació. Per això, ja has begut oli vol dir que estàs acabat, “kaputt”, “finito”.

  2. Gràcies!
    (Per cert, al principi del comentari, escrius “la pifiada” i hi hauria de dir “l’ha pifiada”. Segurament és un descuit.)

  3. Tothom ho pot atribuir a allò que més es cregui. Només faltaria! Jo no dic mai : ja t’han fet beure oli! , per tant , d’ Edat Mitjana res de res. Aquels animals, perquè no se’ls pot dir altra cosa…de tot els feuen empassar.

    La gent de pagès sabem mb que per caçar rates i ratolins i deixar-los ben morts…n’hi ha prou amb deixar-los-hi un petit recipient amb oli. Quan ja han begut oli…ja ho tenen tot! Morts!