El Gall Maurice guanya el judici pel seu cant. El cant del gall en el món rural, us molesta?

Ara que hem conegut la notícia de què la justícia francesa ha indultat el cant del gall Maurice que havia estat denunciat per un matrimoni de jubilats a qui els hi molestava el seu cant cada matí, ens hem parat a reflexionar de com ha canviat el món rural en aquests darrers anys.

Primer us explicarem la història d’en Maurice, un gall que viu en un petit poble de l’illa d’Olerón a la costa atlàntica de França. Maurice va ser denunciat per una parella de jubilats que té una segona residència al costat del corral d’en Maurice, el van denunciar perquè cada matí els desperta amb el seu cant.

Els denunciants demanaven una compensació econòmica de 150 € per cada dia que en Maurice continués cantant, però ara el Tribunal de Rochefort, ha indultat el cant d’en Maurice argumentant que el cant dels galls forma part de la normalitat de la natura i condemna als denunciants a pagar 1.000 € a la propietària del gall així com els costos del procediment.

Anys enrera als nostres pobles, el cant matiner del gall, el repic de campanes o trobar excrements de vaques, cabres o ovelles pels carrers, era el més normal, la gent de camp estava acostumada i als de ciutat fins i tot ens feia gràcia.

D’ençà que els pobles han abandonat la vida de pagès i s’han convertit en destins turístics de caps de setmana, amb la gran proliferació d’habitatges de segona residència, ja no trepitgem caques de vaca, sentim pocs galls i si encara repiquen les campanes, a molta gent els hi molesta fins al punt de demanar que callin.

Per exemple un veí del municipi de Senan a la Conca de Barberà va interposar una denúncia a l’Ajuntament i a l’Arquebisbat de Tarragona, per demanar que la campana de l’església deixes de tocar. El jutjat contenciós núm. 1 de Tarragona va dictar sentència obligant a què la campana deixes de repicar fins que no s’adaptés a la normativa acústica, ja que superava els decibels permesos.

Una altra polèmica, deixant de banda l’aspecte envers la contaminació que ocasionen els purins, la gent que s’ha construït una casa al costat d’una granja de porcs, ara es queixa de la mala olor que fan, no tenien sentit de l’olfacte quan van començar a construir?

En definitiva, el món rural, cada dia més, està abandonant el món de la pagesia i la ramaderia, convertint-se en el món del turisme rural, això sí en els seus restaurants volem unes bones costelles de xai, un entrecot, una botifarra amb mongetes o una bona fusta d’embotits, però on ens pensem que s’han de criar aquests animals per poder gaudir de la seva carn a taula?

Tags: Cant, Gall, Maurice

Notícies semblants: