Més d’una tercera part del que es pesca a Barcelona és brossa.


La brossa marina és una de les principals causes de contaminació dels nostres mars i oceans,
contaminació que afecta greument al medi ambient i naturalment a la flora, la fauna i a nosaltres mateixos.

Aquesta contaminació augmenta en quant ens apropem a les costes on hi ha grans poblacions. Segons un estudi realitzat per Eve Galimany, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), i Elena Marco-Herrero, Doctora en Biologia del Spanish Institute of Oceanography, en les zones més poblades les deixalles poden suposar fins a un 38% del que es captura en les xarxes de pesca.

En aquest estudi que han fet amb la col·laboració de pescadors de la zona, han analitzat quanta brossa i de quin tipus hi ha al Mediterrani, concretament en dues zones, la urbana propera a la costa de Barcelona i la rural davant del Delta de l’Ebre.

Amb relació a la quantitat, aquesta oscil·la entre els 198 als 393 kg por km² a la zona de Barcelona i entre 34 i 56 kg por km² al Delta de l’Ebre.

Pel que fa a la tipologia de la brossa trobada, hi ha de tot el que ens puguem imaginar, però principalment s’han trobat: escòria (residus del combustible utilitzat pels vaixells), roba, plàstics, mobles i bateries. 


De l’estudi s’ha pogut deduir que un dels principals responsables de què el Mar Mediterrani sigui un dels mars més contaminats del planeta, és la mala gestió que es fa dels residus i això augmenta en les zones de costa més poblades, com Barcelona.

El sector de la pesca està molt preocupat per aquesta situació i demana tant a la població que sigui més conscient i no llenci brossa al mar i a les administracions que a part de gestionar millor els residus, estableixin mecanismes per ajudar a netejar el fons marí ja contaminat.

Sense dubte, el millor residu és el que no es genera, si entre tots ens mentalitzem de fer unes compres més responsables, sense envasos de plàstic, reaprofitant els que ja tenim i utilitzar bosses reutilitzables, etc., posarem un granet de sorra per tenir un millor planeta.

Tags: Barcelona, brossa, Pesca

Notícies semblants: