Ha mort “El Palanca”, un dels protagonistes del Conflicte de la Muntanya de Tor.

Jordi Riba Sagalàs “El Palanca” – Foto: El Periòdic d’Andorra

El periodista Carles Porta, ha anunciat a través de Twitter que aquesta matinada ha mort Jordi Riba Sagalàs, més conegut com “El Palanca” i un dels protagonistes del Conflicte de la muntanya de Tor, que ja fa més d’un segle que dura.

Ja fa uns quants anys que el petit poble de Tor, pertanyent al municipi d’Alins al Pallars Sobirà i fronterer amb Andorra, es va fer popular per un  per un conflicte al voltant de la propietat de la seva muntanya i que ha provocat tres assassinats.

El conflicte es remunta a quan al poble hi havia tan sols 13 cases, era l’any 1896 quan es va constituir la Societat de Copropietaris de la Muntanya, de manera que els hereus de les 13 cases van passar a ser els propietaris de la muntanya i per tant de la seva explotació, en aquells moments la fusta i les pastures.

Amb la creació de la Societat, s’evitava que es declarés zona comunal i tant la propietat com explotació passes a les mans de l’Estat espanyol.

Una de les clàusules dels estatuts de la Societat de Copropietaris de la muntanya de Tor, especificava que els copropietaris havien de viure tot l’any a Tor i aquí és on va començar el conflicte.

Dues famílies es van veure enfrontades per la finalitat a què volien destinar la muntanya. La família de Josep Montané Baró, més conegut per Sansa, volien unir la banda catalana amb el costat andorrà i construir una estació d’esquí i Jordi Riba Segalàs, conegut com “El Palanca” no estava d’acord amb l’especulació urbanística, era més partidari d’aprofitar la riquesa natural de la muntanya, per exemple per a pastures.

La Muntanya de Tor

El tema va acabar als Tribunals i quan aquests van sentenciar a favor del Sansa, declarant-lo únic propietari de la muntanya, aquest es va decidir a posar en marxa el seu projecte de fer l’estació d’esquí i urbanitzar la zona, juntament amb el promotor immobiliari andorrà, Rubèn Castañer.

L’any 1995, cinc mesos més tard de la resolució del Tribunal, el Sansa va ser assassinat a casa seva, crim que mai es va resoldre. Quinze anys abans els dos guardaespatlles d’en Rubèn Castañer havien matat a trets a dos guardaespatlles del Palanca. 

Esperem que amb la mort del Palanca, es doni per finalitzat el Conflicte de la Muntanya de Tor.

L’any 1997 es va emetre el documental Tor la muntanya maleïda.

Tags: Mor, Palanca, Tor

Notícies semblants: