Avui celebrem el Dia Internacional del Voluntariat

Des de l’any 1986 cada 5 de desembre se celebra el Dia Internacional del Voluntariat, aprovat per mitjà d’una resolució de l’Assemblea General de les Nacions Unides de 17 de desembre de 1985.

Aquest dia es dedica a sensibilitzar a la població de la necessitat del voluntariat i agrair a tots els voluntaris i voluntàries que al llarg de l’any han dedicat unes hores del seu temps a les persones que els necessiten, així com a les seves organitzacions o associacions que fan possible aquesta tasca altruista.

Sens dubte el voluntariat més important del món és el que fa Nacions Unides a través del seu Programa de Voluntaris de les Nacions Unides (VNU), que cada any mobilitza milers i milers de voluntaris. El voluntariat de la Creu Roja o Càritas, El Gran Recapte, etc., també tenen especial importància per la tasca que fan.

Però fora d’aquestes grans organitzacions mundials, també mereixen un reconeixement aquelles petites organitzacions o associacions que treballen en la seva ciutat, el seu barri o el seu poble, potser aquestes com que no tenen una estructura tan gran, ni són tan conegudes, són les que necessiten més suport, tant de voluntaris com de les administracions públiques.

La tasca de voluntari no és una tasca senzilla, però molt gratificant. Els voluntaris ho fan de forma altruista, principalment motivats per la necessitat de crear un món millor en el qual tots tinguem les mateixes oportunitats. Ells donen molt, però molts cops reben més del que donen.

Els voluntaris sense adonar-se i fent la seva petita tasca dia a dia, compleixen amb l’objectiu número 16 de l’Agenda 2030 aprovada per l’Assemblea General de l’ONU, pel Desenvolupament Sostenible que diu:

“Promoure societats pacífiques i inclusives pel desenvolupament sostenible, facilitar l’accés a la justícia per a tots i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells”.

Avui agraïm a tots els voluntaris el temps dedicat al llarg d’aquest any i els animem a continuar amb la feina que fan. Volem destacar tres organitzacions catalanes que treballen amb el tema de les migracions.

Clica a la fotografia per entrar a la web de Proactiva Open Arms

La més important pel que fa a estructura és Proactiva Open Arms, nascuda a Badalona, una organització no governamental i sense ànim de lucre que té la principal missió de protegir amb la seva presència al mar a totes aquelles persones que intenten arribar a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa.

Es dediquen a la vigilància i salvament de les embarcacions de persones que necessiten auxili al mar Egeu i Mediterrani Central.

Clica a la fotografia per entrar a la web de Nasco Feeding Minds

La segona quant a estructura és NASCO Feeding Minds, nascuda a Barcelona de la mà de l’Ousman Umar, un noi de Ghana que va sortir del seu poble natal amb 9 anys i va arribar a Barcelona amb 16 o 17 anys.

Quan va arribar a Catalunya, l’Ousman era practicament un analfabet, deu anys després estava a la Universitat i és el fundador de NASCO Feeding Minds, una organització no governamental nascuda amb l’objectiu de crear una xarxa d’aules d’informàtica en les escoles rurals del seu país.

L’objectiu principal de l’Ousman és educar al jovent de Ghana perquè no tinguin la necessitat de venir al “País dels Blancs” o almenys puguin decidir lliurement el seu futur i no hagin de patir totes les penúries que va haver de passar ell fins a arribar a Catalunya.

Clica a la fotografia per entrar a la web de Mar Endins Associació

I la tercera és molt més humil, però no per això menys important, estem parlant de Mar Endins Associació, que just aquest any ha complert el seu desè aniversari. Mar Endins Associació és una entitat sense ànim de lucre, de Sant Andreu de la Barca, que treballa per la integració i el benestar de les persones que ho necessiten.

Acompanyen a aquestes persones, principalment nouvingudes al nostre país, en els tràmits burocràtics, visites a metges, matriculacions en escoles, etc. o simplement els escolten. Els hi faciliten la participació en tota mena de cursos de formació, català, castellà, informàtica i escoles d’adults.

En definitiva posen un granet de sorra perquè aquestes persones es formin i així els hi sigui més fàcil la integració en el nostre país.

Mar Endins ens fa saber que necessiten voluntaris, així que si sou de Sant Andreu de la Barcarodalies i voleu destinar unes horetes a la setmana a una bona causa, apunteu-vos en la seva web.

Moltes gràcies als Voluntaris de tot al món i per proximitat, en especial als de Catalunya. Des d’aquí animem a la gent que no ha provat mai la feina de voluntariat a què s’animin. Com diuen els voluntaris de Mar Endins:

Ajuda’ns a Ajudar!

La gent de Mar Endins coneixent el nostre país – Sant Esteve de Palautordera
Tags: Dia del Voluntariat

Notícies semblants: