Com afecta l’abandonament de les pastures al canvi climàtic?

Un grup de científics de la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya van fer un estudi de com pot afectar l’abandonament de les pastures del Pirineu al canvi climàtic.

Cada any s’abandonen 9.000 hectàrees de pastura a les muntanyes del Pirineu, el que fa que el bosc avanci una mitjana de 9.000 hectàrees a l’any. El que en un principi semblaria una bona notícia per lluitar contra el canvi climàtic, res més lluny de la realitat.

Xip guardant un ramat d’ovelles al Pla d’Anyella

El creixement del bosc suposa una reducció de la diversitat vegetal, una homogeneïtzació de les espècies i un major risc d’incendis forestals que poden ser més extensos i produir-se amb major freqüència.

Els grups de científics que van fer l’estudi, creuen convenient que es faci una gestió més òptima dels usos del sòl i veuen necessari potenciar polítiques perquè no s’abandoni el camp i els ramaders puguin viure del seu negoci.

En aquest sentit es va fer una prova en una finca del Montseny, on van fer cremes controlades i s’han recuperat pastures amb un ramat d’ovelles, encara que amb la mala publicitat que té avui en dia la carn, que cada cop més, sentim que és perjudicial per a la salut i que hem de restringir el seu consum, no sabem si els ramaders ho tindran gaire fàcil.

Tags: Canvi Climàtic, Pastures, Pirineu

Notícies semblants: