Barcelona comença a multar als vehicles més contaminants que entrin a la ZBE

Carrer d’Aragó – Barcelona

S’ha acabat la moratòria per les multes als vehicles més contaminants que circulin per la Zona de Baixes Emissions (ZBE), a partir del pròxim dimarts 15 de setembre es començarà a sancionar. Aquesta mesura de l’Ajuntament de Barcelona que va entrar en vigor l’1 de gener d’aquest any tenia previst començar a sancionar l’1 d’abril, però a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 es va decidir posposar la data fins al 15 de setembre.

Si alguna cosa bona ha tingut aquesta pandèmia, és que des que es va decretar l’estat d’alarma el 14 de març, just avui fa sis mesos, la contaminació a Barcelona es va reduir considerablement, feia molts anys que no es veia un cel tan net a la Ciutat Comtal.

Què és la zona ZBE?

La ZBE és la zona de baixes emissions que comprèn uns 95 km² de l’àrea de Barcelona en la qual a partir de l’1 de gener del 2020 no podren circular els vehicles sense distintiu de la DGT, de dilluns a divendres de les 7,00 h a les 20,00 h.

Podrem circular per les Rondes?

Les rondes estan excloses de les restriccions, però cap vehicle contaminant podrà utilitzar les sortides per accedir a la ciutat, simplement podrà circular per elles per travessar la ciutat.

A quins vehicles afecta?

Afecta els cotxes, motos i ciclomotors a qui no els hi correspon l’etiqueta ambiental de la DGT:

Cotxes de benzina anteriors a la norma Euro 3 (normalment matriculats abans del 2000) i els dièsel anteriors a la norma Euro 4 (normalment matriculats abans del 2005 o 2006).

Motos i ciclomotors sense distintiu, els anteriors a la norma Euro 2 

Com puc comprovar quin distintiu li correspon al meu vehicle?

Cada vehicle té assignat un tipus de distintiu segons el seu grau contaminant, si no sabem quin ens correspon podem entrar a la web de l’Ajuntament de Barcelona o de l’AMB i comprovar-ho.

On puc demanar el distintiu si no l’he rebut?

Si no hem rebut el distintiu, el podrem sol·licitar en les Oficines de Correus o la seva botiga en línia, en qualsevol gestor col·legiat o en un taller associat al Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils de Barcelona.

Un cop tingui el distintiu és obligatori enganxar-lo al vehicle?

No és obligatori, però sí recomanable, ja que facilitarem la tasca dels agents. En cas que ens aturin, hauran de comprovar si el nostre vehicle té permesa la circulació per la ZBE, si portem el distintiu, serà molt més ràpida la comprovació.

Com es faran els controls?

Més de 100 càmeres ubicades en diferents punts de l’àrea metropolitana seran les encarregades de llegir les matrícules i comprovar quins vehicles no estan autoritzats a circular per la ciutat de Barcelona i cursar la corresponent denúncia.

Hi ha algun període de moratòria i de quant seran les sancions?

El període de moratòria acaba demà dilluns 14 de setembre, a partir del dimarts  15  ens poden sancionar amb una multa entre 100 i 1.800 €  i en funció de la gravetat pot ser molt més greu. En cas de reincidència es poden incrementar en un 30%.

Per les furgonetes, camions, autocars i autobusos, s’estableix una moratòria fins a final d’any.

Qui podrà circular encara que no li correspongui el distintiu ambiental de la DGT? Excepcions.

Estaran autoritzats a circular per la ciutat de Barcelona, els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, vehicles de policia, bombers, ambulàncies i els de serveis essencials com servei mèdic o vehicles funeraris, sempre que estiguin donats d’alta al Registre Metropolità d’autoritzacions.

Puc entrar un dia concret si tinc necessitat? Em sancionaran?

Es podran demanar un màxim de 10 autoritzacions a l’any amb una duració de 24 hores, sempre que es presenti la sol·licitud al Registre Metropolità d’autoritzacions.

Si malgrat haver demanat l’autorització al registre, rebem la sanció, la podrem recórrer amb el justificant de la sol·licitud.

Tags: Barcelona, Contaminació, Cotxes, ZBE

Notícies semblants: