Per què i des de quan tenim el costum de fer bromes el Dia dels Innocents?

El 28 de desembre celebrem el dia dels Sants Innocents, però per què precisament aquest dia en el qual es commemora la massacre de molts infants, si és que realment va existir, ens dediquem a fer bromes?

Segons la Bíblia, quan va néixer Jesús a Judea regnava Herodes I el Gran, conegut vulgarment com a Herodes. Quan va tenir coneixement del naixement del Messies, va cridar als Reis Mags perquè li diguessin on el podria trobar, aquests en veure les seves intencions li van ocultar el lloc on era. Herodes no volia que Jesús li arrabassés el tron i per evitar-ho va ordenar la matança de tots els nens de Betlem i voltants, menors de dos anys. 

Des de llavors el 28 de desembre se celebra el Dia dels Sants Innocents, encara que no s’ha pogut provar que realment existís aquesta massacre, no s’han trobat restes arqueològiques, tan sols la cita a l’evangeli de Sant Mateu i pocs historiadors s’atreveixen a confirmar-ho. Potser tan sols és una llegenda del cristianisme per fer més gran la figura de Jesús.

El costum de fer bromes aquest dia no està molt clar, però molts historiadors apunten que té el seu origen en la quantitat d’ardits, molt d’ells inclòs divertits, que es van haver de buscar els pares d’aquells nadons per evitar la seva mort a mans dels soldats d’Herodes.

Durant l’Edat mitjana es va fusionar amb la Festa dels Bojos, que se celebrava durant aquesta època al voltant del Nadal. Durant aquesta festa es feien infinitat de sacrilegis i impietats per part dels clergues i sacerdots en les seves esglésies durant l’ofici diví, es feien discursos grotescs, es disfressaven de bufons, de reis i fins i tot de dona, ballaven i cantaven cançons picantones, però amb total impunitat, sense cap sanció per part dels superiors de l’Església.

L’Església veient que se li estava anant de les mans aquest costum, que cada cop adoptaven en més llocs, va decidir fer-la el 28 de desembre perquè quedés disfressada amb el dia dels Sants Innocents. 

Durant aquest dia la majoria de diaris i altres mitjans de comunicació acostumen a donar alguna notícia falsa que al final del dia ens diuen que era broma, darrerament també han arribat al món de les xarxes socials i fins i tot hi ha aplicacions de watssap exclusives per gastar bromes.

Tags: Dia Innocents

Notícies semblants: