Cinc Festes i Fires de l’Oli del mes de Gener a Catalunya

Olivera

La collita de l’oliva acostuma a fer-se quan comença el fred, durant els mesos d’octubre i novembre, encara que cada cop es va retardant per culpa del canvi climàtic. El canvi del color de l’oliva és el que ens indica que ja està madurant i és hora de fer la collita.

El sistema de transport i la rapidesa en portar-la a l’Almàssera influirà molt en la qualitat de l’oli d’oliva verge extra obtingut, una oliva masegada pot deixar entrar fongs causants d’una ràpida oxidació.

Al mes de Gener l’oli ja està a punt per sortir al mercat i és quan arreu de Catalunya es fan les festes i fires de l’oli. 

12 de gener – Festa de l’Oli a Granyena de les Garrigues (Les Garrigues)

La Cooperativa Granyena de les Garrigues organitza una festa amb un esmorzar popular a les 11 del matí i l’Ajuntament ofereix un taller de cosmètica natural, tot al voltant de l’oli d’oliva arbequina que produeixen.

La Cooperativa Granyena de les Garrigues produeix dos tipus d’oli d’oliva a partir de l’oliva arbequina, el Verge Extra i el Verge Extra Ecològic

17, 18 i 19 de gener – Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de Les Borges Blanques (Les Garrigues)

La Fira de Les Borges Blanques és la més important de la denominació d’origen Les Garrigues i la que més productors replega, se celebra fa 57 anys als voltants de Sant Antoni i coincidint amb la Cavalcada dels Tres Tombs.

Més de 150 expositors i 60.000 persones visiten la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de Les Borges Blanques, considerada com la capital catalana de l’oli. Entre els actes que se celebren hi ha la Cursa de l’oli amb sortida i arribada a la placeta del Terrall i per recuperar forces, un cop acabada la cursa els participants podran gaudir d’un esmorzar amb pa torrat, llonganissa a la brasa i olives, tot regat amb oli nou de la collita més recent.

Foto: DOP Les Garrigues

18 i 19 de gener – Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla (Alt Empordà)

Espolla celebra aquest any la 24è edició de la Fira de l’Oli i l’Olivera. Pels habitants d’Espolla un dels seus tresors és l’Olivera, per això cada any li volen retre homenatge. Diuen que els olis de l’Empordà són molt aromàtics i això ho podrem comprovar en el Taller d’Inici al Tast d’Olis d’Oliva Verge que ens ofereixen a la Fira, un taller de dues hores al preu de 20 € i prèvia reserva a sommelier@lauramasramon.com.

També es fa un tast de vins de la Cooperativa d’Espolla, fira comercial, exposició i venda de planter d’oliveres, música en viu i jocs pels infants.

Espolla – Foto: Diputació de Girona

25 i 26 de gener – Fira Intercomarcal de l’Oli. Móra la Nova (Ribera d’Ebre).

En aquesta fira compareixen olis de dues denominacions d’origen, els DOP Terra Alta i DOP Siurana i entre les dues els olis de la Ribera d’Ebre, on el consumidor podrà triar el que més li agradi. En ella participen les Cooperatives i Almàsseres de tres comarques diferents: Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat.

Entre els actes que se celebren durant la fira hi ha un concurs d’allioli que consisteix a fer la màxima quantitat d’allioli en 10 minuts i es repartiran 2.000 clotxes entre el públic assistent. 

Concurs d’allioli

25 i 26 de gener – Festa de l’Oli. L’Espluga de Francolí (Conca de Barberà)

El gran protagonista de la Fira multisectorial de Sant Vicenç que se celebra a L’Espluga de Francolí, és l’oli. A la Fira de l’Oli es fan esmorzars populars on es pot degustar l’oli nou denominació d’origen Siurana.

 

Tags: Fires i Festes Oli

Notícies semblants: