Sabíeu que el Moulin Rouge de París el va fundar un empresari català.

El mític Mouline Rouge, una de les icones junt amb la torre Eiffel, de la capital francesa va ser fundat per un català, Josep Oller i Roca, un egarenc nascut l’any 1839 a Terrassa.

Els pares de Josep Oller eren una família d’industrials del tèxtil molt coneguda de la zona del Vallès, però quan en Josep era petit van patir la fallida de la seva empresa i es van veure obligats a emigrar a França, allà entre els grans bulevards de la capital parisenca es va criar en Josep Oller.

Quan tenia 17 anys el pare va decidir enviar-lo a Bilbao perquè estudiés comerç. A la capital basca va estudiar, però també es va aficionar a les baralles de galls i d’aquesta manera es va anar introduint en el món de les apostes.

Un cop va tornar a París es va convertir en gran assidu a les curses de cavalls, cada diumenge anava a l’hipòdrom. Pensant en les apostes que es feien a Bilbao amb les baralles de galls, amb 28 anys va crear les apostes per a les curses de cavalls, el que avui en dia coneixem com travessa d’hípica. Aquest sistema d’apostes el va batejar com PariMutuel.

La Belle époque de París

Va haver de fer front a diversos judicis per joc il·lícit, fins i tot el van condemnar a presó, però quan va veure legalitzat el seu sistema d’apostes i convertit en l’únic joc d’atzar autoritzat a França, tant va ser el reconeixement que va tenir en Josep Oller que fins i tot l’any 1882 va inaugurar l’hipòdrom de Saint-Germain, on les curses de cavalls es van convertir en tot un entreteniment per a la població parisenca.

Amb poc més de 30 anys es trasllada a viure a Londres i allà és on descobreix el “Music-Hall”, el món de l’espectacle. Quan l’any 1876 torna a París comença a obrir negocis d’espectacles, el Théatre des Nouvatés, “Grand Piscine Rochechouart“, “Le Nouveau cirque on la pista de circ es convertia en una piscina. L’any 1887 inaugura el primer parc d’atraccions de París lesMontagnes russes”.

El caràcter emprenedor d’en Josep Oller no parava i el 6 d’octubre de 1889, la vigília de la inauguració de l’Exposició Universal de París, ell i el seu soci l’alsacià Charles Zidler van inaugurar el Mouline Rouge a la plaça Blanche del barri de Montmatre.

En aquells dies també es va inaugurar l’altra icona de París, la Torre Eiffel, era l’època de l’impressionisme, dels espectacles que escandalitzaven a la població i en aquest entorn va néixer un dels locals més famosos del món.

Allà es va fer famós en Can Can, les grans vedettes provocatives, el van arribar a qualificar de “el palau de les dones”. Un local decorat de forma atrevida i curiosa, al pati hi havia una balena dissecada on es podia entrar que després va ser substituïda per un elefant de guix on es feien els espectacles més picants i on tan sols podien entrar els homes.

Encara que en principi era un local de luxe, aviat va tenir tanta fama que a primera hora de la nit acudia la gent més modesta i un cop entrada la nit eren els grans senyors de París els que ballaven i bevien xampany fins altes hores de la matinada.

Aviat va començar a ser freqüentat per artistes i intel·lectuals com Picasso, Zola, Rossiñol, Oscar Wilde o el gran amic d’Oller, Henri de ToulouseLautrec, a qui li va encarregar gran part dels cartells publicitaris del Moulin Rouge. Allà trobaven inspiració per a les seves obres.

El Moulin Rouge de Toulouse Lautrec

Oller era un curiós emprenedor, durant tota la seva vida no va parar d’obrir negocis, la seva gran passió era posar en marxa una idea i després deixar la gestió a altres, a ell li agradava crear no gestionar. Molts dels seus negocis van acabar en mans dels seus germans, l’únic que no va delegar mai va ser “Els Jardins de París”, uns jardins al costat dels Camps Elisis on es representaven comèdies, revistes o petites obres de teatre.

L’any 1893 obre l’Olympia de París, local que encara funciona com a sala de concerts i on artistes com Lluís Llach o Raimón van fer actuacions durant la dictadura franquista.

Oller era el gran empresari del món de l’espectacle, conegut arreu del món, li arribaven ofertes per obrir establiments a Espanya, Argentina, Estats Units i fins i tot a Rússia. Josep Oller i Roca va morir amb 83 anys a París, on la població parisenca li va oferir un funeral multitudinari.

Josep Oller i Roca (1839-1922)
Tags: Josep Oller, Mouline Rouge, Terrassa

Notícies semblants: