Catalunya torna a ser líder mundial en trasplantaments i donacions d’òrgans.

L’any 2019 Catalunya ha tornat a batre, per sisè any consecutiu, el seu rècord en donacions i trasplantaments d’òrgans i per tant manté la seva posició de líder mundial.

L’any passat es van fer un total de 1.296 trasplantaments d’òrgans, augmentant un 12,6% respecte al 2018. D’ençà que l’any 1984 Barcelona va obrir la primera oficina d’intercanvi d’òrgans de tot l’Estat espanyol, Catalunya ha fet un total de 25.369 trasplantaments.

El centre hospitalari que més intervencions de trasplantament ha fet, ha estat l’Hospital de la Vall d’Hebron amb 333 casos, seguit de l’Hospital Clínic amb 312 i l’Hospital de Bellvitge amb 279. 

La conscienciació i la solidaritat augmenta dia a dia entre la població catalana, cada cop pensem més en la possibilitat que tenim a les nostres mans del fet que quan marxem els nostres òrgans poden continuar donant vida a una altra persona. 

Especial importància ha tingut en aquest aspecte la posada en marxa a Catalunya l’any 2013 del Programa de donació en asistòlia controlada. Es tracta de plantejar als familiars de pacients en fase terminal que moren per cessament irreversible de l’activitat cardiorespiratòria, la donació dels seus òrgans un cop el seu familiar sigui desconnectat de l’assistència artificial. L’any passat, aquestes donacions van representar el 38,3%.

A Catalunya es fan 169 trasplantaments per cada milió d’habitants (pmp), que segons l’Organització Catalana de Trasplantaments i la Conselleria de Salut, representa la “Taxa de trasplantaments més elevada del món”, més del doble de la taxa europea que està en 67,1.

Trasplantaments segons l’òrgan afectat en 2019

  • Renals: 882
  • Hepàtics: 197
  • Pulmonars: 120
  • Cardíacs: 70
  • Pancreàtics: 27

El nombre de donacions també ha augmentat, amb un total de 376 donacions procedents de cadàvers i 134 donacions en viu. Els dos òrgans que es poden donar en viu són el ronyó i una part del fetge.

Tags: Transplantaments

Notícies semblants: