Sabíeu que el petit Principat de Liechtenstein el va fundar un català?

Liechtenstein

El petit Principat de Liechtenstein, amb una extensió de tan sols 160 km², ubicat entre Suïssa i Àustria, va ser fundat per Anton Florián de Liechtenstein d’origen centreeuropeu, però nacionalitzat català. Per tant podem parlar en propietat de què Liechtenstein va ser fundat per un català.

Per conèixer aquesta curiosa història ens hem de remuntar al segle XVIII, quan l’Arxiduc Carles d’Àustria arriba a la península, l’any 1705 instal·la la seva cort a Barcelona. Coronat com a Carles III d’Aragó tenia tot els seus anhels de conquerir el tron espanyol i la forma de fer-ho era eixamplant la base social del seu suport a Catalunya.

Quan va arribar a Catalunya venia acompanyat pel seu antic preceptor Anton Florián von Liechtenstein, al que volia nomenar lloctinent de Catalunya, però les Constitucions Catalanes no ho permetien.

Anton Florián von Liechtenstein

Les normes fonamentals catalanes no permetien que els càrrecs importants del seu govern els ostentessin persones estrangeres, tots els càrrecs decisius o de confiança havien de ser exercits per catalans.

Per solucionar aquest problema, Carles III va decidir atorgar la nacionalitat catalana a Anton Florián de Liechtenstein, cosa que es va fer a les darreres Corts Catalanes (1705-1706) abans de la derrota de 1714 i d’aquesta manera Anton Florián de Liechtenstein podria exercir de lloctinent de Catalunya quan Carles III abandonés Barcelona per anar a defensar les seves aspiracions a la corona en la guerra de Successió.

L’any 1711 mor l’emperador Josep I d’Àustria, germà de Carles III i aquest es veu obligat a tornar a Viena per fer-se càrrec de la corona austríaca i amb ell el seu lloctinent, Anton Florián de Liechtenstein que sempre estaria al seu costat.

Castell de Liechtenstein

Vuit anys després d’haver estat coronat com a Emperador va decidir crear un nou principat i en agraïment a la fidelitat i els serveis prestats pel seu lloctinent, va posar al capdavant d’aquell petit principat a Anton Florian von Liechtenstein. En el fons també hi havia interessos polítics, d’aquesta manera l’emperador també s’assegurava un vot fidel que el portaria a tenir la majoria al Reichstag.

I així va ser com el 23 de gener de 1719, just ara fa 301 anys, un català funda el Principat sobirà de Liechtenstein i que a diferència de Catalunya encara conserva la seva Independència. Les restes d’Anton Florian de Liechtenstein descansen en el panteó familiar a la cripta d’una església a Vranov (Moràvia).

Actualment el Principat de Liechtenstein de poc més de 35.000 habitants és considerat com un dels països més rics del món, amb un sou mitjà de 6.000 € mensuals. Gràcies als impostos tan baixos que tenen, també és considerat com un paradís fiscal.

Edifici del govern de Liechtenstein
Tags: Liechtenstein

Notícies semblants: