Cent anys separen la petita rellotgeria al centre de Manresa de l’imperi Tous en joies.

Ara fa 100 anys que la famosa firma catalana de joies Tous va començar a forjar la seva història. Salvador Tous Blavi, el seu fundador, era un jove aprenent de rellotgeria a Montblanc (Tarragona), que anys més tard es trasllada amb la seva família a Manresa.

Salvador Tous Blavi i la seva esposa Teresa Ponsa Mas, munten un petit taller de reparació de rellotges en el centre de Manresa i allà comença la història de l’actual imperi Tous, amb més de 4000 treballadors, 700 botigues i present a més de 50 països del món.

Del petit taller de reparació passen a les joies i la família Tous Ponsa va creixent. El destí va voler que el seu fill Salvador Tous Ponsa comencés a festejar amb la filla de la sabateria que hi havia al davant de la rellotgeria. L’any 1965 es van casar el fill del rellotger i la filla de la sabateria, Rosa Oriol Porta, tres anys després quan el pare Tous es va jubilar, el matrimoni va agafar les rendes del negoci.

Rosa Ponsa i Salvador Tous

Salvador es consolida com a empresari i Rosa es dedica a dissenyar joies personalitzades en un petit taller de la botiga. Durant aquests anys tenen les seves quatre filles, Rosa, Alba, Laura i Marta, que són les que actualment estan al capdavant de l’empresa familiar.

L’any 1985 és quan comença la seva gran expansió obrint una botiga a Lleida i creant el que avui en dia és la icona de la marca, un osset de peluix transformat en joia. Una idea de la Rosa inspirada en un osset que va veure en un aparador de joguines a Milà i que ha fet la volta al món.

La firma continua amb el seu èxit, és l’any 1989 quan obren la seva primera botiga a Barcelona i des de llavors no han parat de créixer, incorporant al seu negoci altres productes com bosses de mà, perfums, rellotges, ulleres, etc.

Actualment Salvador Tous continua com a President d’Honor, la Rosa Ponsa segueix dissenyant joies per a la col·lecció Atelier Tous i les seves filles porten les rendes del negoci, l’Alba empresària i presidenta, la Rosa vicepresidenta i gemmòloga, la Laura porta el segell empresarial i la Marta dissenyadora de joies liderant la creació de les col·leccions Tous.

Al llarg d’aquests darrers anys, la família Tous no ha estat exempta de polèmiques com quan el seu gendre que era el responsable de la seva seguretat, va disparar mortalment a una persona que pretenia entrar en el seu xalet de Sant Fruitós de Bages.

El matrimoni Tous Ponsa i les seves quatre filles – Foto: Tous.

Darrerament i en el transcurs de la situació política que estem vivint a Catalunya, els unionistes els titllen d’independentistes, arran  l’aparició en una foto amb Carles Puigdemont i una estelada. Aviat van començar una campanya per boicotejar els productes Tous.. Quan la família declara que no estan a favor de la Independència de Catalunya són els independentistes els que carreguen contra la marca Tous.

En aquests últims dies hem conegut la notícia de què l’Audiència Nacional ha arxivat la causa contra Tous per publicitat enganyosa i estafa per l’assumpte del farciment no metàl·lic d’algunes de les seves peces. El jutge ha estimat què el mètode que usa l’empresa per a fabricar les seves joies de plata, efectivament inclou l’ús de peces no metàl·liques per a donar estabilitat, però en cap cas vulnera la legislació sobre els productes de joieria.

Tags: Joieria Tous

Notícies semblants: