Si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu.


2

Els serveis Meteorològics de Catalunya anunciaven un cap de setmana amb fortes ventades i temperatures relativament suaus. Sembla que la setmana de la Candelera a la major part de Catalunya lluirà el sol, així que si fem cas de la dita famosa, encara ens queden uns dies d’hivern.

“Si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu”

 

Quaranta dies després de Nadal celebrem la Candelera, una festa que commemora la presentació de Jesús en el temple de Jerusalem, ja que segons les creences jueves, les mares havien d’esperar quaranta dies després del part per purificar-se i no podien presentar el nen a les autoritats religioses fins passats aquests dies.

Amb el pas dels anys, es va anar arrelant el costum què les dones, principalment les que havien estat mares feia poc, portessin candeles enceses per beneir creient que les protegirien. Amb aquesta festa es donen per acabades les festes nadalenques i molta gent creu que no s’ha de treure el pesebre fins a la Candelera.

Per la Candelera es fa una de les Fires més importants de tota Catalunya, la Fira de la Candelera de Molins de Rei que aquest any celebra la seva 170è edició. Per culpa de la pandèmia de la Covid-19 serà molt diferent de qualsevol edició anterior, però Molins de Rei no vol perdre la seva tradició i ha sabut adaptar-se a les mesures de seguretat decretades. Serà una festa pels molinencs i molinenques, ja que a causa de les restriccions de mobilitat la majoria de nosaltres no podrem visitar una de les fires més importants de Catalunya.

La Fira de la Candelera de Molins de Rei es remunta a l’any 1852, quan un grup de grans empresaris, agricultors i l’Ajuntament li demanen a la Reina Isabel II que institueixi aquesta Fira. En els primers anys, la fira es limitava a una mostra de bestiar i productes agrícoles, però amb el pas dels anys i la industrialització sobretot del ram tèxtil, la fira es va anar ampliant i l’any 1951 es fa la Primera Exposició Industrial i Agrícola.

Actualment és una de les fires més grans de les que es fan al nostre territori, s’ha anat adaptant als temps, sense oblidar el seu caràcter preeminentment agrícola, s’ha ampliat a altres sectors com els de la bijuteria, roba, brocanters, productes artesanals, etc. i també s’han anat incorporant activitats culturals o lúdiques.

Foto: Candelera.cat

Els carrers centrals de la Vila de Molins de Rei s’omplen de paradetes que reben gent d’arreu de Catalunya. També mereixen especial atenció la fira d’alimentació, la fira ecològica, la fira de les arts i la mostra de bestiar.

L’any 2002 la Generalitat de Catalunya va declarar la Fira de la Candelera, Festa Tradicional d’Interès Nacional, per considerar-la una celebració que mostra la cultura i la tradició catalana.

Aquest any a causa de la Covid-19 la Fira serà virtual amb algun acte presencial. Podeu consultar el programa en aquest enllaç: Programa Fira de la Candelera 2021 – Molins de Rei


T'agrada? Compartiex-ho!

2

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
5
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
5
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
1
m'entristeix
M'interesa M'interesa
3
M'interesa
Em fascina Em fascina
3
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.