FESTES

Si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu.

Sembla que la setmana de la Candelera a la major part de Catalunya lluirà el sol, així que si fem cas de la dita famosa, encara ens queden uns dies d’hivern, segons la tradició ens queden sis setmanes de fred, malgrat que això no té cap base científica.

“Si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu”

Quaranta dies després de Nadal celebrem la Candelera, una festa que commemora la presentació de Jesús en el temple de Jerusalem, ja que segons les creences jueves, les mares havien d’esperar quaranta dies després del part per purificar-se i no podien presentar el nen a les autoritats religioses fins passats aquests dies.

Amb el pas dels anys, es va anar arrelant el costum què les dones, principalment les que havien estat mares feia poc, portessin candeles enceses per beneir creient que les protegirien. Amb aquesta festa es donen per acabades les festes nadalenques i molta gent creu que no s’ha de treure el pesebre fins a la Candelera. Per la Candelera es fa una de les Fires més importants de tota Catalunya, la Fira de la Candelera de Molins de Rei

La Fira de la Candelera de Molins de Rei es remunta a l’any 1852, quan un grup de grans empresaris, agricultors i l’Ajuntament li demanen a la Reina Isabel II que institueixi aquesta Fira. En els primers anys, la fira es limitava a una mostra de bestiar i productes agrícoles, però amb el pas dels anys i la industrialització sobretot del ram tèxtil, la fira es va anar ampliant i l’any 1951 es fa la Primera Exposició Industrial i Agrícola.

Actualment és una de les fires més grans de les que es fan al nostre territori, s’ha anat adaptant als temps, sense oblidar el seu caràcter preeminentment agrícola, s’ha ampliat a altres sectors com els de la bijuteria, roba, brocanters, productes artesanals, etc. i també s’han anat incorporant activitats culturals o lúdiques.

Foto: Candelera.cat

Els carrers centrals de la Vila de Molins de Rei s’omplen de paradetes que reben gent d’arreu de Catalunya. També mereixen especial atenció la fira d’alimentació, la fira ecològica, la fira de les arts i la mostra de bestiar. L’any 2002 la Generalitat de Catalunya va declarar la Fira de la Candelera, Festa Tradicional d’Interès Nacional, per considerar-la una celebració que mostra la cultura i la tradició catalana.

Podeu consultar totes les activitats aquí 👉 Programa Fira de la Candelera 2024 – Molins de Rei

Tags: Fira de la Candelera

Notícies semblants: