L’Escala de l’Enteniment de Montserrat, graó a graó fins a la perfecció.

L’Escala de l’Enteniment és una escultura obra de Josep Maria Subirachs, dedicada a una de les grans figures de la literatura catalana, el mallorquí Ramon Llull (1232-1316) i ubicada en el Mirador dels Apòstols del Monestir de Montserrat.

L’escala de l’enteniment creada per Subirachs l’any 1976, simbolitza l’ascens i descens a la intel·lectualitat, amb ella es vol representar la lògica lul·liana, graó a graó anem ascendint fins a arribar al cim, a un graó geomètricament perfecte que representa a Déu.

Els vuit blocs de l’Escala de l’Enteniment representen un element de la creació, des del més bàsic i material fins a la perfecció espiritual, en aquest ordre: Pedra, Flama, Planta, Bèstia, Home, Cel, Àngel, Déu. 

Vuit peces amb forma paral·lelepípede, col·locades com si fos una escala de caragol, totes elles irregulars, excepte la de més amunt que representa a Déu i és un quadrat perfecte, totes elles descansen sobre un podi en el qual estan inscrits els vuit elements de la creació.

Més enllà de ser una escultura plena de simbolisme, la gent l’ha fet servir per pujar-hi a fer fotos del meravellós paisatge que podem observar des del Mirador dels Apòstols, diuen que en els dies clars podem veure fins a la serra de Tramuntana a Mallorca.

Malgrat les tanques que l’envolten i els cartells de prohibició, que la majoria de gent respecta, altres visitants incívics continuen pujant per fer-se una selfie, amb el perill que comporta, encara que fins al dia d’avui no consta cap accident greu.

Els monjos del Monestir de Montserrat ja no saben com protegir l’escultura, ja no tan sols per a salvaguardar-la, sinó per evitar accidents. No es tracta de fer un mur impossible d’escalar que no ens permeti contemplar l’obra de Subirachs, es tracta de què la gent tingui respecte pel patrimoni cultural.

També us pot interessar (clica a la imatge per veure el contingut):

Les misterioses desaparicions a la Muntanya Màgica
Les fotos dels 131 farells a les Agulles de Montserrat – Llum i Llibertat
Tags: Montserrat

Notícies semblants: