NATURA

La fórmula exacta per calcular en anys humans l’edat d’un gos.

Fins ara teníem la creença que cada any de vida d’un gos equival a set dels nostres, és a dir un gos de 10 anys pensàvem que tenia 70 anys, però ara uns científics de la Universitat de San Diego han publicat un estudi per calcular l’edat d’un gos basat en l’envelliment cel·lular i no en la fórmula que tots coneixíem fins ara.

Tots els gossos sense importar la raça segueixen una mateixa seqüència de desenvolupament, assoleixen la pubertat al cap de 10 mesos i moren abans dels 20 anys. Per realitzar el treball els científics nord-americans van agafar una sola raça d’una mida mitjana, el labrador, estudiant 104 gossos d’entre 4 setmanes i 16 anys.

L’estudi es va centrar en l’ADN que si bé és el mateix durant tota la vida, el seu funcionament va canviant amb l’edat. Quan els humans envellim es produeixen importants canvis en els patrons de metilació de l’ADN. Comparant els nivells de metilació dels humans i dels gossos, els científics de l’estudi van poder elaborar una fórmula per fer l’equivalència entre l’edat dels gossos i els humans.

16 x ln (edat cronològica del gos) + 31 = Equivalent a l’edat humana

Com la majoria de nosaltres no recordarem com es calcula un ln (logaritme neperià), us deixem un enllaç on tan sols haureu de posar l’edat cronològica del vostre gos. Calcula l’edat del teu gos.

En funció de la raça i la grandària del gos pot variar la longevitat, els gossos petits viuen més anys que els grans. Els podem classificar en quatre categories: petits, mitjans, grans i gegants.

En l’estudi també van poder observar que els humans i els gossos no envellim de la mateixa manera, mentre els humans tenim un envelliment constant al llarg de la nostra vida, els gossos envelleixen molt més ràpid els primers anys i d’adults molt més lentament.

Tags: Gossos

Notícies semblants: