La història del termòmetre gegant de Portal de l’Àngel de Barcelona

Des de 1956 tots els barcelonins i barcelonines quan passem pel Portal de l’Àngel mirem la temperatura que marca el termòmetre gegant que hi ha a la façana on estava ubicada l’Òptica Cottet, tan popular es va fer que la gent sempre es referia a ell com el termòmetre de Can Cottet.

Sens dubte és el més gran, el més pesat i el més famós de tota la ciutat de Barcelona, però també és un dels més grans d’Europa. Pesa dues tones, 22 metres de llargada i pot mesurar la temperatura entre els -5 °C i els 40 °C.

D’ençà que l’Òptica Cottet va tancar la botiga de Portal de l’Àngel per traslladar-se a un local molt més gran de la Rambla Catalunya i la família va vendre l’edifici, el termòmetre va deixar de funcionar. Entre el 2009 i el 2011 va estar inactiu, però després d’una remodelació el llavors alcalde Xavier Trias, va ser l’encarregat d’inaugurar-lo de nou i col·locar una placa que el distingeix com a “Petit paisatge de Barcelona” com a element singular que ha mesurat la temperatura del centre de Barcelona des de l’any 1956.

Actualment, està tapat amb una gran lona per la remodelació que estan fent de la façana de l’edifici, però aviat tots podrem tornar a veure el famós termòmetre de Can Cottet. Coneguem la història del termòmetre més famós de Barcelona.

La família Cottet, propietària de l’Òptica, és d’origen francès. L’any 1888 van venir a Barcelona amb motiu de l’Exposició Universal per a promocionar i vendre les seves ulleres, es van quedar tan encantats de la ciutat que uns anys més tard, el 1902 van obrir la botiga “Cottet Òptica” al Portal de l’Àngel, encara que en els primers anys el seu nom era “Optical Franco Española“.

Anys després, els fills del fundador, van pensar que seria bona idea instal·lar un termòmetre gegant, com a reclam publicitari, similar a uns que havien vist a Copenhaguen i Brussel·les. L’any 1944 comencen a demanar pressupostos a empreses europees, però com estaven immerses en plena Segona Guerra Mundial, el projecte es va endarrerir, fins que l’any 1955 una empresa barcelonina va acceptar la comanda, era Guerin Societat Comandita del carrer Via Júlia.

Quan s’estava muntant el desembre de 1955, va esclatar una onada de fred que va obligar a endarrerir les obres. Va ser el 25 de febrer de 1956 quan es va inaugurar el llavors, termòmetre més gran del món. Actualment, el termòmetre més gran del món amb més de 40 metres, està ubicat en Califòrnia, en la carretera de Los Angeles a Las Vegas.

Tags: Termómetro

Notícies semblants: