L’Hospital de Bellvitge el primer del món a instaurar una tècnica pionera en trasplantament de ronyó.

El passat mes de gener el Departament d’Urologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge va dur a terme una tècnica pionera en el món en trasplantament de ronyó. El primer trasplantament renal ortòpic amb cirurgia robòtica del món.

Fins ara la tècnica emprada era l’heterotòpica que consistia a no extreure els ronyons danyats i implantar el ronyó nou a sota, a la fosa ilíaca, connectat a l’artèria i la vena d’aquesta zona. El pacient conviu amb tres ronyons, encara que tan sols funcioni un.

La nova tècnica ortòpica consisteix a extreure un dels ronyons danyats, normalment l’esquerra i implantar el ronyó nou en el seu lloc. Aquesta tècnica va ser desenvolupada per l’equip del Dr. Josep Maria Gil-Vernet fa uns cinquanta anys per a pacients amb problemes vasculars en les artèries ilíaques als que no se’ls podia fer un trasplantament heterotòpic.

Foto: ConSalud.es

Fins ara els trasplantaments ortòpics es feien amb una cirurgia intercostal amb una ferida prou gran que implicava una recuperació més lenta i dolorosa i amb susceptible de més complicacions.

En la tècnica pionera que ha desenvolupat ara l’Hospital Universitari de Bellvitge es tracta d’utilitzar un sistema robotitzat anomenat Da Vinci, que permet fer una incisió molt més petita, la justa per poder introduir el ronyó i connectar-lo a les artèries i venes, amb tota la precisió que té el robot.

El primer pacient al qual se l’ha sotmès a un trasplantament de ronyó amb aquesta tècnica és un home de 65 anys, que tenia altres intervencions abdominals que impedien practicar-li un trasplantament habitual, l’heterotòpic i que sense el robot Da Vinci, s’hagués vist obligat a conviure per sempre amb el tractament de diàlisi. El pacient evoluciona favorablement.

Fa uns dies coneixíem la notícia que Catalunya torna a ser líder mundial en trasplantaments i donacions d’òrgans i si bé l’Hospital de la Vall d’Hebron va ser el que més va fer l’any passat, l’Hospital Universitari de Bellvitge és el que més trasplantaments renals va fer el 2019, amb un total de 196.

Tags: Bellvitge

Notícies semblants: