Descobreixen el primer Santuari Paleolític de fa uns 15.000 anys a Catalunya, amb més de 100 gravats

Cova de la Font Major – Foto: Coves de l’Espluga

Arqueòlegs de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, de la mà de l’investigador Josep Maria Vergès, professor associat de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, han fet una troballa excepcional a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí.

Tot just després dels forts aiguats registrats el passat mes d’octubre, van decidir explorar la cova i la sorpresa va ser quan van trobar el primer Santuari del Paleolític de Catalunya d’uns 15.000 anys d’antiguitat, amb representacions d’art rupestre parietal figuratiu i abstracte.

Foto: @universitatURV

En ell es poden apreciar uns 100 gravats de figures d’animals, com cérvols, cavalls o bous i altres gravats amb símbols abstractes. Vergès creu que el Santuari devia ser molt més gran, però per la mà de l’home s’han anat esborrant alguns dels gravats. La Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí és una zona de molt trànsit d’excursionistes i senderistes, que sense voler tocaven les parets, ignorant el que s’amagava en elles. Fins i tot s’ha trobat algun grafiti.

Per tal de poder contemplar tota l’esplendor de la troballa, s’ha fet un documental en 3D, ja que no es preveu que es pugui visitar per no fer-ho malbé, en estar fets sobre una capa de llims arenosos bastant tous el que fa molt fàcil la seva degradació.

La Cova de la Font Major és considerada com una de les més llargues del món formades en conglomerats i amb aquest nou descobriment, cobra molta més importància. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga ja ha anunciat que la declararan Bé d’Interès Nacional.

https://twitter.com/oscarperis/status/1225845405692387329

Tags: Arqueologia

Notícies semblants: