Nou record pel Vall d’Hebron Institut de Recerca

Ja estem acostumats a sentir notícies de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, líder en trasplantaments, intervencions i tècniques pioneres o per la creació de la Sala més gran d’Europa per atendre als familiars dels nens i nenes ingressats. Ara es tracta d’una bona notícia relacionada amb la investigació.

El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha aconseguit el benefici econòmic més alt generat per un institut de recerca de l’Estat espanyol. Un milió d’euros per l’explotació de la patent d’una teràpia per una malaltia muscular minoritària, generada per la deficiència del gen TK2, que serà destinat a la investigació.

La mutació en el gen TK2 de caràcter hereditari, produeix debilitat muscular ja des de la infància. En un principi el desenvolupament és normal, però a mesura que la malaltia progressa, la debilitat muscular es va agreujant, els pacients van perdent les seves habilitats motores, la incapacitat per a moure els glòbuls oculars (oftalmoplegia) i la pèrdua d’oïda a conseqüència d’una sordesa neurosensorial.

A mesura que el pacient va empitjorant es debiliten els músculs respiratoris produint una insuficiència respiratòria que és la principal causa de mort durant la infància, rarament la malaltia progressa lentament i les persones afectades arriben a l’adolescència i molt menys a l’edat adulta.

La llavor per aconseguir aquest milió d’euros per a investigació en el VHIR, es va començar a sembrar l’any 2013, quan el doctor Ramon Martí, cap de Grup de Patologia Neuromuscular i Mitocondrial del VHIR i Michio Hirano, doctor de la Universitat de Columbia (EUA), van descobrir un nou tractament per aquesta malaltia, el tractament anomenat MT1621 amb el que es pot compensar la deficiència del TK2, millorant així el curs de la malaltia.

El VHIR i la Universitat de Columbia van llicenciar la seva patent mitjançant l’empresa farmacèutica, Modis Therapeutics que posteriorment va ser adquirida per la farmacèutica Zogenix de Califòrnia per 250 milions d’euros, dels quals el VHIR ha rebut un milió.

El principal interès que tenia Zogenix per adquirir Modis Therapeutics és que aquesta última tenia la patent del tractament MT1621 i no sabem en quant està valorada realment, però és ben trist que tan sols es dediqui un milió d’euros a investigació. Benvingut sigui aquest milió d’euros al VHIR, ja que els segons beneficiats de la investigació seran els pacients que pateixen aquesta malaltia, però no oblidem que els primers beneficiaris seran les farmacèutiques pels beneficis econòmics que tindran si la investigació dóna els seus fruits.

Tags: Vall d'Hebron - VHIR

Notícies semblants: