El Rambo de la Cerdanya torna a Catalunya

Martí Cots Saleta

Martí Cots Saleta, més conegut com el Ramonet de Pi o el Rambo de la Cerdanya, torna a terres catalanes després complir condemna en una presó francesa.

Aquest peculiar personatge nascut al petit poble de Pi pertanyent al municipi de Bellver de Cerdanya, té un ampli historial delictiu que va començar als 18 anys amb l’atracament d’un taxista. Amb 24 anys, quan ja acumulava una trentena de detencions, va protagonitzar un tiroteig amb la Guàrdia Civil de la Cerdanya, amb els que té una especial obsessió.

Martí Cots acumula una gran varietat de delictes, des de robatoris amb força, atracaments, enfrontaments amb la policia, segrestos, com el que va protagonitzar l’any 1992 en un refugi de muntanya proper a Bellver de Cerdanya.

Va començar a disparar trets des de fora i va tenir retingudes durant hores a dues parelles que passaven el cap de setmana en el refugi, fins que un dels nois va poder escapar per la part del darrere i donar avís a la policia, però una de les noies va resultar ferida.

Refugi de Prat Aguiló proper a Bellver de Cerdanya

Una de les seves gestes més inversemblants va ser l’any 1993 quan va protagonitzar un tiroteig amb la Guàrdia Civil que el volia detenir. Es va obrir pas a trets i per fugir va robar un tractor. A bord del tractor va travessar la frontera cap a la Cerdanya francesa, desapareixent sense que la Guàrdia Civil ni els gendarmes francesos el poguessin detenir, fins i tot un helicòpter de la policia francesa no el va poder localitzar. Una fugida digna de la millor pel·lícula de Hollywood.

Va ser detingut a Itàlia i quan els carabiners el duien emmanillat a la comissaria, va fugir. No era el primer cop que ho feia, anys abans també havia fugit emmanillat quan la Guàrdia Civil el portava cap al jutjat de Lleida.

Fugit de la policia italiana, va tornar al seu territori, la Cerdanya on va viure durant anys en els boscos del voltant de Pi, vestit sempre amb roba militar i sobrevivint del menjar que havia amagat en diferents llocs o pallers de la zona. Quan se li acabava el menjar no dubtava en robar o caçar algun animal. I aquí és quan comença la seva “llegenda” i la seva escalada de delictes.

Martí Cots Saleta

Un cop va ser detingut a Amer (Girona) quan circulava amb un cotxe robat i sense matrícula, pretenent tornar a fugir es va enfrontar a trets amb la Guàrdia Civil on van resultar ferit un agent i ell mateix. En sortir de l’hospital va ingressar a la presó de Ponent (Lleida) on va estar cinc anys, fins que li van concedir un permís per anar a veure la seva mare i no va tornar.

En els següents dos anys va atracar diverses entitats bancàries de la Cerdanya i del Berguedà, el càmping L’Estrella de la Cerdanya i tants cotxes com necessitava per cometre els atacaments. L’any 2000 el detenen a Montpelier (França), per tinença il·lícita d’armes, no es podia separar ni un moment de la seva escopeta retallada, però el van haver de deixar en llibertat perquè no va arribar a temps l’ordre d’extradició.

El setembre del 2001 és detingut de nou. Ingressat a la presó de la Model de Barcelona, l’any 2010 li concedeixen un nou permís i aprofita per fugir. Torna al seu amagatall de la Cerdanya on passa uns quants mesos, fins que un boletaire es topa amb ell i avisa als Mossos d’Esquadra, en aquest cas no s’enfronta amb ells, s’entrega voluntàriament sense oposar resistència. Va tornar a ingressar a la presó de Ponent fins al 28 de juliol del 2016 que va obtenir la llibertat, ja no tenia causes pendents amb la justícia.

Finalment acaba a Andorra on va a comprar armes amb els diners que havia aconseguit en els atracaments de la benzinera de Prats i l’Hotel Alp de Masella. La policia andorrana el deté a Encamp amb les armes, gran quantitat de diners en efectiu i un cotxe robat a l’Alt Urgell.

Quan va ser alliberat per les autoritats andorranes, havien d’entregar-lo a França o a Espanya on tenia causes pendents amb la justícia dels dos països. Ell havia de triar a quin país volia ser entregat i va triar França, la policia andorrana el va acompanyar fins a la frontera i el va entregar a la policia francesa, que el va conduir fins a Perpinyà on va ser condemnat a quatre mesos de presó per un furt a la Guingueta d’Ix.

Un cop complerts els quatre mesos de presó, el passat 21 de febrer la policia francesa va conduir a Martí Cots Saleta, el Rambo de la Cerdanya, fins a la Jonquera per entregar-lo als Mossos d’Esquadra, va ser traslladat al jutjat de Puigcerdà on té els casos pendents de l’atracament a l’Hotel Alp i la benzinera de Prats.

Alp Hotel – Masella

El forense de Puigcerdà el va diagnosticar amb un brot d’esquizofrènia paranoide i el van conduir al psiquiàtric de Manresa, durant el trajecte no va parar d’amenaçar als Mossos que l’acompanyaven, sempre ha tingut una gran obsessió amb les forces de seguretat.

Després de ser examinat i medicat pels facultatius de Manresa va ingressar a la presó de Brians I, a l’espera de judici.

En una entrevista que li va fer el diari Ara Andorra, Martí Cots Saleta que actualment té 50 anys va dir que tant la Guàrdia Civil com els Mossos d’Esquadra, amb els que té especial obsessió li han tret 25 anys de la seva vida, ja que la primera detenció va ser per una agressió en defensa pròpia.

També explica que la seva història va començar de ben petit, quan va ser tancat en un reformatori de Lleida perquè sortia fum de casa seva, diu que d’un dia a un altre va passar de ser un nen feliç a estar rodejat de delinqüents.

La Vall de la Cerdanya

El famós Rambo de la Cerdanya va tenir una infància complicada, segons sembla el seu pare el maltractava i quan va desaparèixer de les seves vides, la seva mare es va ficar en el món de la prostitució, però ell en l’entrevista amb Ara Andorra nega aquests fets i afirma que “són mentides que s’han inventat, jo vaig ser un nen molt feliç en companyia dels meus pares”.

En els diferents judicis als quals s’ha vist sotmès ha pronunciat frases força curioses, com que és immortal i el protegeix Jordi Pujol, un cop va demanar que l’ingressessin en una presó amb vaques per ensenyar la feina de pagès als altres interns o que truquessin al president dels Estats Units perquè l’indultaria. Un personatge força curiós.

Tags: Cerdanya, Rambo

Notícies semblants: