Avui és Sant Medir i la Vila de Gràcia no podrà celebrar-ho per culpa de la pandèmia – Recordem la seva llegenda.

Foto: Ajuntament de Barcelona

Una festa més suspesa per culpa de la pandèmia de la Covid-19, avui és Sant Medir i la Vila de Gràcia no podrà celebrar la festa com cada any. Avui no tindrem l’oportunitat de gaudir de la tradicional rua de carrosses i cavalls repartint caramels pels carrers de la Vila.

Els organitzadors de la festa animen als comerciants a què guarneixin els aparadors i als veïns els balcons, com es feia abans. També han organitzat un concurs a través d’Instagram on la millor fotografia de la festa, s’endurà 250 euros.

Llegenda de Sant Medir

Sant Medir va ser un pagès que vivia a la Serra de Collserola en el segle IV dC. Durant el govern de l’emperador Dioclecià, l’any 303 dC aquest va ordenar persecucions contra els cristians de Barcino. El Bisbe de la ciutat va fugir per la serralada de Collserola amb la intenció d’arribar a Sant Cugat, però els romans el perseguien.

En el camí es va trobar amb un pagès que estava plantant faves al seu camp, el Bisbe Sever li va explicar al pagès Medir que el perseguien els soldats romans i que si li preguntaven per ell, perquè no mentís, li va dir que digués que l’havia vist pel camí de Sant Cugat.

Mosaic de Sant Medir i el Bisbe

Miraculosament, quan el Bisbe va marxar, les faves acabades de plantar van començar a créixer i florir. Quan van arribar els soldats, Medir va dir la veritat, que el Bisbe Sever anava cap a Sant Cugat i quan li van preguntar per les faves, també va dir la veritat, que havien florit de sobte.

Com això de les faves no s’ho van creure, pensaven que Medir els volia despistar per donar temps de fugir al Bisbe i el van detenir. Quan van trobar al Bisbe Sever, els van empresonar a tots dos junts i els van sotmetre a tortures. Medir va acabar degollat. 

Per honrar la seva memòria li van fer una ermita a la zona on vivia, l’actual ermita de Sant Medir a la Vall de Gausac i Sant Cugat el va nomenar patró de la ciutat.

Ermita de Sant Medir

Cada 3 de març, celebració de Sant Medir, una peregrinació que surt de la ciutat de Barcelona, i una altra que surt de Sant Cugat, s’ajunten a l’ermita on es fa un aplec, just en el lloc on es creu era el camp on van florir les faves.

Al matí les Colles formades per carrosses, cavalls, camions, etc. recorren els carrers de la Vila de Gràcia, llençant caramels i llaminadures a la gent que els espera pels carrers.

A la tarda a partir de les 19 h es concentren des del carrer Escorial per Sant Salvador fins al carrer Nil Fabra i a partir de les 20 h tornen a fer la cercavila per la Vila. 

Malauradament aquest any no podrem gaudir de la passejada de les Colles.

Tags: Sant Medir

Notícies semblants: