Mort a les Cunetes, un espectacle homenatge a les víctimes de la repressió franquista.

Foto: Teatre de l’Aurora

Mort a les Cunetes, és una obra de la companyia Teatre de l’Aurora que en un emotiu espectacle ens vol recordar els fets de la Maçana, quan vuit persones van ser afusellades el 9 de febrer de 1939 per les tropes franquistes.

Mesos després de la Batalla de l’Ebre, sens dubte la batalla més cruenta de la Guerra Civil espanyola, que va enfrontar germans contra germans i amics contra amics, es van produir els fets de la Maçana en un paratge proper a la muntanya màgica, de la nostra serralada de Montserrat.

 

Era el 9 de febrer de 1939, quan vuit joves republicans, set de Súria i un de Sant Mateu de Bages, van ser afusellats i suposadament enterrats en la zona de Can Maçana, propera al Bruc, als peus de Montserrat.

La nit del 9 de febrer de 1939 un camió de la Guàrdia Civil, s’atura a Can Maçana, en ell van nou joves republicans catalans, emmanillats i espantats, que havien estat detinguts a les mines de Súria, acusats de col·laboració amb els republicans i que eren conduïts cap a Barcelona per ser jutjats.

Mai van arribar a ser jutjats, quilòmetres abans d’arribar a Barcelona, el furgó es va aturar i els agents els van fer sortir del vehicle. Els col·loquen fora de la carretera, literalment a la cuneta i allà són afusellats. Afortunadament un d’ells va poder fugir i gràcies a ell coneixem aquesta història, si no seria un més de tots els misteris dels morts que tenim a les cunetes.

 

El supervivent era Josep Nin Porta. Estava ferit, però va esperar que marxes el furgó amb les tropes franquistes per aixecar-se i mirar si algun dels seus companys era viu i quan va comprovar que no hi havia cap supervivent, va fugir per refugiar-se en una masia propera. L’endemà una mica recuperat, va anar al lloc dels fets i ja no va trobar cap rastre dels seus amics.

Avui en dia encara no sabem on reposen les restes d’aquests vuit joves republicans, en quina cuneta estan i això és el que ens volen explicar la gent de Teatre l’Aurora amb cinc monòlegs, amb cinc punts de vista diferents del que va ocórrer aquella nit del 9 de febrer de 1939.

L’espectacle Mort a les Cunetes, basat en el relat del mateix nom de l’historiador surienc Albert Fàbrega, amb la direcció de David Pintó i l’actor igualadí Joan Valentí, ens vol fer recordar els Fets de la Maçana i que tinguem molt present la Memòria Històrica.

Si voleu gaudir d’aquest espectacle i recordar les víctimes de la repressió franquista, el pròxim diumenge 15 de març a les 19.00 estaran al Casino de Sant Andreu de la Barca del carrer Catalunya, 2.

I per anar obrint boca, us deixem amb un tast de Mort a les Cunetes

Tags: Teatre

Notícies semblants: